Cevap: Tapuda hak iddia etme
Alıntı:
Nukrozamrud rumuzlu üyeden alıntı
(dedem) bir ev aldı ve bu evi dayımın üstüne yaptı.
Dayınız, "Hayır, evi ben kendim aldım" derse, sizin iddianızı kanıtlayacak bir şeyler var mı elinizde?
Yok sanırım. Ama dayIm o yIllarda çalışmıyordu bile yani bir ev alacak parasI olmasI imkansIz. Tek ortaya sunabileceğimiz dediğim gibi annemin vefat edene kadar bu evde oturması. Tabi kira vermeden.
Dava açılacaksa, dedeniz 92 yılında vefat ettiğinde açılmalıydı. Anneniz de öldükten sonra açılacak bir davada pek çok konuda ispat bakımından sıkıntı yaşanacaktır.
Dedeniz kendi üzerine olan mülkü dayınızın üzerine geçirmemiş, iddianıza göre aldığı evin parasını ödemiştir. Kendi mülkünü geçirseydi, mal kaçırma iddiasını desteklemek daha kolay olurdu.
Tabii dedenizden başka bir mülk kalıp kalmadığı, dedenizin hayatta iken annenize bir şey verip vermediği de önemli.
Böyle bir şey varsa mal kaçırma iradesi zayıflayacaktır.
Dayınız dedenizin para verdiğini kabul etmeyebilir, dedenize geçen süre içinde ödeme yaparak borcunu ödediğini iddia edebilir, annenizin hakkı karşılığında annenizin çocukları ile birlikte 25 yıl boyunca kira vermeden evde kaldığını ve sizin iaşenizi karşıladığını söyleyebilir.
Anneniz ve sizin 25 yıl boyunca o evde oturması size bir hak kazandırmaz, tam tersine dayınızın lehine olan bir durumdur.
Dedenizin vasiyetinin anneanneniz ve annenizin ölene kadar evde oturması, sonrasında evin dayınızın olması yönünde olduğunu savunabilir.