Arkadaşlar sosyal yönü düşük bir yerde yaşıyorum sıkıldığım için tek saçma denilen havalı tüfek alıp kuş avlamayı düşünüyorum. Acaba kanunen suç mu. Cezası var mı. Suçlu olmak istemiyorum. Polis çevirmesinde tüfeği görse ne olur.
Printable View
Arkadaşlar sosyal yönü düşük bir yerde yaşıyorum sıkıldığım için tek saçma denilen havalı tüfek alıp kuş avlamayı düşünüyorum. Acaba kanunen suç mu. Cezası var mı. Suçlu olmak istemiyorum. Polis çevirmesinde tüfeği görse ne olur.
Avcılık belgeniz var mı?
avcılık belgem yok
Avcılık belgesi şart.
Eğitim almakta şart. Bunlar olmadan hiç bir şekilde avlanamasınız.Eğitim alınca zaten genel bilgileri verirler.
Belli kurallar çerçevesinde ancak avlanabilirsiniz. Eğer bu kurallara uymazsanız çok ciddi cezalarla karşılaşmanız olası. Aşağıda bir link verdim. Bu linkte yer alan kararlar dışında kesinlikle avlanmayın.
Kotalar var.
Her kuş avlanılamıyor. Soyu tükenen avlanması sakıncalı olanlar var.
http://www.milliparklar.gov.tr/av/Makkarar.pdf
Havalı tüfek nişancılık sporunda kullanım içindir.
Bu tür silahlarla avcılık belgeniz olsa dahi kesinlikle avlanamazsınız. Avda kullanımı tamamen yasaktır.
Kılıfı icerisinde yanınızda veya aracınızda serbestçe gezdirebilirsiniz. Herhangi bir izne ya da belgeye tabi değildir.
Karnını doyurmak için canlılar birbirini yerler. İnsanlar da başka canlıları yer. Bu son derece tabiata uygun.
Ama "zevk için", "eğlenmek için" canlıları öldürmek, benim muhayyileme sığmıyor :(
Havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz. Av için üretilmezler. Oyuncak da değildir. Spor amaçlı kullanılır. Havalı tüfek ve atıcılık sporu hakkında forumlar var oradaki başlıkları okumanızı tavsiye ederim. Havalı tüfeklerin namlu çıkış hızı düşüktür ve bu atılan saçmalar belli bir dağılma oranına sahiptir. Hayvan yaralı halde kaçabilir. Büyük hayvanları ise avlamak zaten mümkün değil küçücük saçma ile. Havadaki hedefi vurmanız çok zor birşey.
Hiçbir canlıyı vurmadan, kimseye zarar vermeden hem kendinizi geliştirmeniz hem de eğlenmeniz gayet mümkün. Bu silahlarla hayvanları öldürenler, suç işleyenler yüzünden atıcılık sporu ile ilgilenen herkes zor durumda kalıyor. Hergün yüzlerce kişinin geçtiği yerlerde balon vs. koyup bundan gelir sağlayan kişiler yüzünden kaza yaşanıyor ve çocuklar hayati tehlikeye giriyorsa , çocuklar arkadaşını vurup öldürüyorsa, birinin canı sıkılıp pencereden çocukları vuruyorsa bunda havalı tüfeğin bir suçu yok. Bunun da tek çözümü eğitim. Boncuk atan tabanca bile tehlikeli eğitimsiz birinin elinde. Havalı tüfek sanayimiz batı ülkelerinde dünya markalarına rağmen yer edinecek seviyeye gelmiş fakat yurtdışındaki kadar ilgiyi ülkemizde göremiyoruz.
Havalı tüfek hakkında tavsiye ve bilgi için özelden sorabilirsiniz. Burada konu dışına fazla çıkmak istemiyorum.