çatı masraflarını herkes eşit mi yoksa hissesi kadar mi ödemeli
Güngören'de 2 adet dükkanım var. Daha önce bir dükkanım için hissem kadar çatı masrafı ödemiştim. Şimdi başka bir dükkanımın çatı masrafı için dükkanın arsa payı 24/684 dairelerin ise 60/684 aynı eşit katılır diye dayatmaktadırlar. Ben hissem kadar vereyim diyorum maalesef sorun yaşıyoruz. Saygılarımla
Cevap: çatı masraflarını herkes eşit mi yoksa hissesi kadar mi ödemeli
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre;
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme
ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine
ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
Buradaki kilit ifade "aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça". Yani yönetim planında aksine hüküm yoksa, kanun gereği arsa payınız kadar katılmanız gerekiyor. Yönetim planını inceleyip KMK 20. maddeyi gösterin.
Değerli Av.Yusuf Selçuk Bey Apartman sakinleri toplantıda herkes eşit verecek diye karar almışlar. Yönetici bu karara güvenerek biz senden kanuni yollarla alırız diyor. Halbuki daha önceki dükkanımda hissem oranında almışlardı. Size sevgi ve saygılar sunarım. Mustafa Karagöz
Bence böyle bir karar yönetim planı değişikliği niteliğindedir.
Yönetim planı değişikliği kat maliklerinin sayıca ve arsa payına göre 4/5 çoğunluğunu gerektirir.
Toplantıya asaleten ve vekaleten katılanlardan bu karar için oy kullananlar 4/5 çoğunluğu sağlamadıysa, sulh hukuk mahkemesine kararın iptali için, kararı öğrendikten sonra 1 ay içinde başvurmak mümkün.