-
Aile Mirası
Merhabalar ben annemin üsteği üzerine açıyorum bu konuyu dedem ve anneannemden kalan malları tarlaları dayım kendi üzerine almış annemlere söylemeden kendi imza atarak annem hakkını istiyor ne yapmamız gerekiyor birde dayım tarlaları eşinin üstüne yaptığı söyleniyor bu konuda ne yapmamız gerekiyor acaba ?
-
Cevap: Aile Mirası
Dayınız dedeniz ve anneanneniz hayatta iken almış ise, annenizin mal kaçırma nedeniyle muvazaa nedeniyle tapu iptali ve tescili davası açması gerekir.
Dedeniz ve anneanneniz öldükten sonra miras kalan malı, annenizin rızası/imzası olmadan tek başına kendi üzerinde geçiremez. Geçirmişse mutlaka annenizden bir şekilde imza almış olmalı.
-
Efendim annemin kesinlikle imza atma gibi bir konusu yok kesinlikle dayım imzayı taklit ederek almış olması gerekiyor çünkü teyzemde imza atmamış . bu konuda ne yapabiliriz acaba .
-
Cevabınız net olmamakla birlikte işlemin dedeniz ve anneanneniz öldükten sonra gerçekleştiğini anlıyorum.
Bu durumda işlem noterde veya tapuda gerçekleşebilir.
Tapuda veya noterde imzalar görevli memurun önünde atıldığı için dayınızın imzayı taklit etme imkanı yok.
Başka bir şekilde kandırılarak imzaları alınmış olabilir.
Tapu dairesine anneniz ve teyzeniz giderek işlemin ne şekilde gerçekleştiğini kendi adlarına imza atılıp atılmadığını öğrenebilir. Tapudaki imza onlara ait değilse, bu konuda suç duyurusunda bulunmalıdırlar.
Tapuda vekaleten işlem yapıldıysa, işleme dayanak olan vekaletin noter tarih ve sayısı ile noterdeki işlemde imzanın onlara ait olup olmadığı araştırılmalıdır. Yine bir sahtecilik söz konusu ise suç duyurusunda bulunulmalıdır.
Sahte imza ile yapılan işlem varsa tapu iptali ve tescili davası açılabilir.
Bu konuların pek çok detayı olduğu için hata yapmamak için avukatla takip edilmesi yararınıza olacaktır.
-
İyi günler;
Annemin kardeşleri ile arasındaki miras davası ile ilgili avukat tutmasak olmaz mı? Dava konusu şöyle;
Dedem 2000 yılında vafat etti.Dedemin anneannemden önce başka bir eşinden bir kız çocuğu varmış.Dedem o eşinden 68 yıl önce boşanmış fakat geride bıraktığı çocuğunu mirasından mahrum etmemiş.Anneannem de 2013 yılında vefat etti.Dedemin de anneannemin de tarladan gelecek mahsulden başka hiçbir geliri ve sosyal güvencesi yoktu.Ayrıca anneannem köyündeki evinde vefat etmesine 20 gün kalıncaya kadar hiçbir çocuğundan geçimi için maddi yardım alamadı.Dedemin vefatından sonraki yıllarda anneannem kendi geçimi ve sağlık masraflarını karşılamak amacı ile elindeki buğdayını ara sıra birer ikişer çuval satıyordu.Dedemin vefat edeceği günlerde anneannem son kalan bir kaç büyükbaş hayvanını sattı.Dedemin hayatının son günlerinde son 20 gün dayım yanına aldı ve ilgilenmeye başladı.Dedemin sağlık masrafları için anneannem geride kalan hayvanlarını sattı ve dayıma vereceğini düşünerek anneanneme hiçbir şey sormadık.Dedemin diğer kız çocuğu ve yasal mirasçıları hem dayımı hemde annemi mirasta ve işletmesinde anlaşamıyoruz diye dava ederek mirasın satılması talebi ile dava etmiş.Annemde diğer kardeşlerine miras paylaşımı için dava açtı.
Mirastaki anlaşmazlık nedenlerine gelince;
Dayım anneannemin vefatından sonra tarlalardan gelen mahsulü diğer kardeşlerinden izinsiz benim geçmişte masraflarım oldu diyerek 4 seneden beri kendi satıyor ve geliri paylaşmıyor.Nereye ne zaman ne kadar masraf yapmış açıkça kardeşleri ile konuşmuyor.Anneannemin sattığı birkaç büyük baş hayvanın parasını da siz aldınız diye bizi suçluyor.Anneannem sağlığında tarlaları kendi kız kardeşinin çocuğuna icarla ektiriyordu.Anneannemin vefat ettiği yıldan itibaren dayım diğer kardeşlerinden izinsiz ve habersiz başka tanımadığımız birine tarlaları icara vermiş ve geliri kendi almaya başladı.Annem bugüne kadar ne tarlalardan ne de satılan hayvanlardan hiç para almadığını söylüyor.
Mahkemede bildiklerimizi en doğru şekilde açıkça söylesek veya yazılı olarak hakime versek yeterli olmaz mı?