-
bıkmış anne
emekliyim 4 evim vardı.
2 ocuğum var.
oğlum evin birini sattırdı bana ona iş atık ona harcadık. evimin birini ipotekledi kredi cekti odeyemiyor ev gidecek. 1 ev parası da elimde avcumda ne varsa verdim
maaşımın çoğu krediye gidiyor oğlum için. şimdi kalan evlere göz dikti.
ama kızıma vermek istiyorum. ölürsem üstüne al diyorum kızım istemiyor. vasiyet yazsam nasıl yapsam geride kalan tüm evimi kızıma versem zaten ben oturuyorum bari ölünce 1 i ona kalsa ne yapabilirim. oğlum hakkını çok fazla aştı. kızımın hakkını nasıl korurum
-
Cevap: bıkmış anne
Yaşamınız boyunca yapmış olduğunuz harcamaların hesabını kızınız size soramayacağı için vicdanen adil davranmış olmak dışında bir rahatsızlık yaratacak durum yok aslında yasal olarak.
Sağ iken evinizi satıp parasıyla dünya turuna da çıkabilirsiniz, bir vakıf kurup tüm paranızı sokak kedilerinin bakımı için de harcayabilirsiniz, oğlunuza borçlarının ödenmesi konusunda yardım da edebilirsiniz. Bu sizin bileceğiniz iş, akıl sağlığınız yerinde olduğu sürece de kimse karışamaz bu konuda size.
Vefat ettikten sonra ( allah uzun ömür versin) çocuklarınız sizin mirasçınız olur ve eşit haklara sahip olur. Dolayısıyla oğlunuza çok yardımcı oldunuz diye, ona hiç miras bırakmamak gibi bir şansınız yok.
İzleyebileceğiniz 2 yoldan biri, oğlunuzla mirastan feragat sözleşmesi yaparak, sağlığınızda sizin ona yaptığınız maddi yardımlar nedeniyle miras kalacak olan evden hak talep etmeyeceğine dair söz alabilirsiniz. Yada vasiyet düzenleyerek , oğlunuzun yasal miras payının yarısı olan saklı payı kadarını oğlunuza kalan kısmını kızınıza miras olarak bırakabilirsiniz.
Onun dışında, sizden geriye kalan bir sinek dahi olsa, 2 kanadından biri oğlunuzun diğeri kızınızın hakkıdır yasal düzenlemelere göre.