işten çıkınca 15günlük kesinti hk
Merhabalar,
Mayısta İşkur ile işime başladım. İlk 3 aylık zorunlu işkur süremi tamamladım ve 3 ay daha çalışma sürem sonlanmak üzere yani 6. ayıma.
Turistik bir tesiste çalışıyorum ve sezon da bitti. Müşterilerin hepsi çıktıktan sonra çalıştığım departman boş kaldığı için artık kendi işim ile alakalı olmayan, getir götür işlerine göndermeye başladılar.
Durumdan rahatsız olup çıkışımı istediğimde, çıkarsam 15 günlük paramın kesileceğini söylediler. Bir doğruluğu var mı bunun?
Cevap: işten çıkınca 15günlük kesinti hk
İş kanununda , sözleşmeyi fesheden tarafın diğer tarafa bir süre önceden bilgi vermesi gerektiğine dair bir madde var, bu bir süre nin adı ihbar süresi olarak gecer ve çalışma süresine bağlı olarak artarak gider.
O işyerinde çalışmanız;
6 aydan az ise, işvereninize 2 hafta önceden ,
6ay dan fazla 1,5 yıldan az ise 4 hafta önceden ,
1,5 yıldan fazla 3 yıldan az ise 6 hafta önceden,
3 yıldan fazla ise de 8 hafta önceden yazılı olarak işverene işten ayrılacağınızı bildirmeniz gerekir.
Bu sürelere uymaksızın istifa edip ayrılmanız durumunda işverenin o süreye karşılık gelen ücretiniz kadar ihbar tazminatı talep hakkı doğar. Bu hakkını doğrudan kullanıp ücretinizden kesme hakkı olmamakla birlikte , iş mahkemesinde dava açarak ihbar tazminatı talep ettiğinde ihbar tazminatı alabilir, yanında dava masrafları, avukatlık ücretleri gibi ilave masrafları da ödemek zorunda kalırsınız.
Tavsiyem, noter kanalıyla işverene göndereceğiniz bir ihtarla veya 2 kopya olarak hazırlayacağınız bir dilekçe ile sözleşmenizi feshettiğinizi bildirip, elinizde kalacak dilekçe kopyanıza bir nushası teslim alınmıştır şeklinde not düşürüp imzalatarak bildirimde bulunmanız ve bildirimde belirteceğiz o tarihe kadar çalışmanıza devam etmenizdir.