Adult Sitelerin Hukuki Durumu
Merhaba sayın üyeler,
Forumda aradım ancak tam istediğim cevaba ulaşamadım.
Adult video sitesi açmayı planlıyorum. Bu site içerisinde kesinlikle çocuklara ait bir görüntü bulunmayacak tamamen bu alanın profesyonelleri tarafından çekilmiş videolar bulunacaktır. Web sitemin muadili olarak film sitelerini gördüğüm için onların bu telif işini nasıl çözdüklerini inceledim ve 5651 nolu kanuna denk geldim. Bu kanun çerçevesinde ben "yer sağlayıcı" oluyorum. Sitemde dosya bulundurmadığım ve ihtar geldiğinde videoyu kaldırdığım sürece herhangi bir sorunla karşılaşmayacağımı düşünüyorum. Bu konuda doğru mu düşünüyorum?
İkinci olarak müstehcenlik konusu. TCK 226. maddesinde
"(2) Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır."
şeklinde bir bölüm var. Benim bu sitedeki konumum yer sağlayıcı olduğu için bu kanunun maddeleri tarafından sorumlu oluyor muyum?
Sorumlu olduğumu varsayarsak bu siteyi Türkiye'den girişe tamamen kapattığım taktirde sorumluluğum devam eder mi?
Bunlar dışında sorumlu tutulabileceğim herhangi bir kanun maddesi bulunuyor mu?
Not: Yabancı adult siteleri de muadil görüyorum ancak onlarda "This site does not store any files on its server. We only index and link to content provided by other sites. Exclusive content for over 18 years old." işin içinden sıyrıldıklarını görüyorum.
Cevap: Adult Sitelerin Hukuki Durumu
Cevap: Adult Sitelerin Hukuki Durumu
İşin teknik yönü beni aşar. Ancak:
"Aracılık eden" ifadesinden serverında bu tür dosyalar bulundurmasa bile, bunları bulunduran sitelere link vererek yönlendirmenin de bu madde kapsamında kabul edilebileceğinden suç oluşur kanaatindeyim.