Dolandırıcılığa teşebbüs suç değil mi?
Bankalar hakem heyeti adıyla hergün,telefon veya mesajla aranıp,sözde adıma düzenlenen
Bankaların tahsil ettiği işletim ücretinin,geriye dönük 10 yıllık tutarını iade edeceklerini söyliyen ve evrak karşılığı para talep eden bir kuruluş var.
Mesaj adresi ve telefonu belli olmasına rağmen polis,dolandırma gerçekleşmeden adım atamıyacağını söyler.
Gerçek bankalar hakem heyetini aradığımda böyle bir hizmetleri olmadığını söylüyor.
Her gün mesaj ve telefmnla aranarak, devleti evrakla zarara uğrattığıma dair ceza ile tehdit ediliyorum.
Dolandırılma teşebbüsü suç değil mi? Hak aramak için mutlaka dolandırılmam mı gerekiyor?
Söz konusu kuruluş,kayıp değil,gizli değil,telefonları ve isimleri bende mevcut?
İzlenecek yol nedir?
Yusuf Hara
Cevap: Dolandırıcılığa teşebbüs suç değil mi?
Böyle durumlarda karşı tarafın dolandırıcı olduğunu hepimiz biliriz aslında ama hukuk daima önce suçun oluşup oluşmadığına , oluşmuşsa bile kanıtlanıp / kanıtlanamadığına bakar.
Yani siz bir adamı bile öldürmüş olsanız , hukuken kanıtlanamıyorsa ceza almaz ve suçsuz sayılırsınız. Bu olay da öyle. Yani adamlara siz bir para yatırmış ve kandırılmış olsanız evet hakkınızı ararsınız. Çünkü ortada işlenmiş bir suç vardır. Fakat siz burada sadece aranıyorsunuz ya da mesajlarla rahatsız ediliyorsunuz hepsi bu. Şuna teşebbüs , buna teşebbüs mantığıyla herkes ceza alsaydı...
Sizin mantıkla şöyle hareket edelim. Biriyle tartışıyorsunuz size hakaret etmedi ancak edecek duruma geldi ama etmedi. Ne diyeceksiniz savcıya ? bana hakaret etmeye teşebbüs mü etti ?