Üniversitenin derece kademeden dolayı maaşı eksik yatırması
iyi çalışmalar.Mühendis olarak görev yapmış olduğum üniversite derece/kadememi (evraklarım eksik olduğu gerekçesiyle ) düşürdü.Bu nedenle de maaşı düşürdüler.Daha sonra özelde çalıştığım süreleri gösteren evrakları sunmama rağmen ve evrak kayıttan dilekçe vermeme rağmen maaşımı ve derece kadememi düzeltmediler.geçen 2 ay bu şekilde böyle olduktan sonra bu ay düzelteceklerini dediler.Ben dilekçe verdikten sonra eksik yatan maaşımı nasıl alabilirim,bunun için idare mahkemesinde mi dava açmam gerekir.
Cevap: Üniversitenin derece kademeden dolayı maaşı eksik yatırması
Düzeltme için dilekçe vermişsiniz. Bu dilekçeye idarenin 60 gün içinde yazılı cevap vermesi gerekir.
Vermezse talebiniz reddedilmiş sayılır, buna zımni ret denir.
Eğer yazılı cevap verilirse, yazılı cevabı tebliğ aldığınız tarihten itibaren;
60 gün içinde yazılı cevap verilmezse, 60 günün dolduğu tarihten itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmanız gerekir. Süreler kesindir.
Diyelim ki 1 ağustos'ta dilekçe verdiniz, 30 eylüle kadar cevap verilmedi. Dava açmanız için son gün 29 kasımdır.
Diyelim ki 1 ağustos'ta dilekçe verdiniz, 30 eylüle kadar cevap verilmedi ama 10 ekimde cevap tebliğ edildi. Dava süresi 9 aralık'a, 9 aralık cumartesi olduğu için 11 aralık'a uzar.
1 ağustosta dilekçe verdiniz, 15 ağustosta size ret cevabı tebliğ edildi. Dava açmanız için son gün 14 ekim, 14 ekim cumartesi olduğu için 16 ekimdir.
Çok sağolun Yusuf Selçuk bey.Asıl merak ettiğim benim özel sektörde çalışmışlıklarım olmasına rağmen o işyerlerinde mühendis olarak çalıştığımı gösteren evraklar dosyamda yok diye bana "eksik evraklarınız var tamamlayın" gibi bir bilgi de vermeden maaşımı derece/kadememi düşürdüler.Ben eksik evrakları 2 ay sonra tamamladım ve dilekçe verdim hizmet birleştirme yapılması diye.Ben geriye dönük 2 ayın eksik yatan maaşı da alabilirmiyim yoksa dilekçe verip de hizmet birleştirme için eksik evraklar ektedir dediğim tarihten itibaren mi alırım.Sonuçta evraklarım eksikti sadece yoksa yenilik doğuran bir durum değildi bu,örneğin yeni bir okulu bitirme, 2 yıllıktan 4 yıllığa geçiş gibi veya yabancı dil öğrenip sertfikasını sunma gibi.Durumum biraz karışık ama yardımcı olursanız sevinirim.üniversite sırf insanlıkdışı olmasından bu uygulamayı yapıyor.
Eksik evrakları tamamlamadan önce durum için ilgili mevzuatı incelemek lazım.
Bu incelemeyi yapmadan bir şey söylenemez.
Eğer ret cevabı verilmişse zaten idare gerekçesini de yazmalıdır.
Çok sağolun Yusuf Selçuk bey.uğradığım haksızlık süresi içerisinde üniversite tarafından düzeltilmedi.ben de dava açacağım ama davayı tam yargı davası olarak mı açmam gerekir yoksa idari işlemin iptali davası şeklinde mi?Saygılar.