Cevap: Önemli Miras Payları
Sorularınız çok net anlaşılmıyor ama doğru anladıysam cevapları şu şekilde:
Önce veraset ilamı çıkarmak, sonra diğer mirasçılarla birlikte veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermek, beyannameye göre vergi çıkarsa ödemek zorundasınız.
1. Bu işlemden sonra "veraset ilamı" ve "veraset ve intikal vergisi borcu yoktur" yazısı ile bankadan payınıza düşen parayı çekebilirsiniz.
2. Yukarıdaki işlemlerden sonra tapuda intikal yapıldığında iki arsada da 1/4 hisse sahibi olacaksınız. Eğer kendi aranızda anlaşma olmazsa siz veya mirasçılardan biri ortaklığın giderilmesi davası açarak ortaklığın satış yolu ile giderilmesi davası açabilir. Bu yolla satışı engelleyemezsiniz. Alacak gücünüz yoksa, daha yüksek fiyat verebilecek birinin ihaleye katılmasını sağlayarak satış tutarını yükseltebilirsiniz.
Cevap: Önemli Miras Payları
Alıntı:
bilgisayarmuhendisi06 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba çok değerli hukukçu arkadaşlar,
Bana yaklaşık 1 ay önce babamdan Antalya'da miras kaldı.Olayın daha iyi anlaşılması için maddeler halinde yazacağım.
Mirasçı Bilgileri: 3 Kardeş ve 1 Anne
Miras: Bankada bir miktar para ve 2 arsa
1.Konu: Mirasçılardan bir tanesi daha önce yaşanılan olaylardan dolayı güvenmediğim ve varlıklı birisi.Öncelikli olarak bankadaki paradan başlayayım.Bahsettiğim mirasçı bankadaki paraya 4 kişinin imzası olmadan paraya dokunulmamasını öneriyor.Babamın sağlığında banka hesabı annemle müşterekti.Tahminime göre bu paranın yarısı ve kalan paranın nın 1/4 ü annemin.Bu durumda ben bankadaki paradan herkesin payını alarak çekilmesini öneriyorum.Yani bahsedilen mirasçının yaklaşık mirasın 1/8 lik payıyla bütün mirasta söz hakkı olmasını istemiyorum.Fakat kabul etmiyor.Bunun için yapmam gereken hukuki işlemler nelerdir?
...
Eğer müşterek hesapsa, anneniz dilediği anda bankaya kimliği ile gidip hesaptaki paranın yarısını çekebilir.
Sonrasında kalan miktar için zaten banka tüm mirasçıları bir arada ister paylarını ödemek için. Bunun için de bankadan alacağınız bir yazı ile vergi dairesine gidip intikl beyannamesi vermeniz gerekir. Vergi dairesi miktara göre eğer bir intikal vergisi ödenmesi gerekirse onun ödenmesinden sonra bankaya hesaptaki paranın mirasçılara ödenmesinde veraset intikal vergisi açısından bir sakınca olmadığını belirten yazıyı verir. O yazı ile birlikte tüm mirasçılar veya noterde vekalet verdikleri kişiler bankada hazır bulunarak kalan para kendilerine ödenir.