Müdür yardımcısının görev süresi dolduktan sonra okuldaki öğretmen normuna geçebilmesi
İdareci normunda görev süresi dolan ve bu sebeple müdür yardımcısı görevinden ayrılan idareci, okulda kendi branşına ait öğretmen normu dolu olduğu halde aynı okula öğretmen normuna geçmiştir.Okula gelen yazısında ''ihtiyaç fazlası'' ibaresi de vardır.Bu durumla beraber hizmet puanı daha düşük olan diğer öğretmen görevlendirme ile başka okula gönderilme durumuna düşmüştür. Resmi gazeteden bir alıntıyla sorularıma geçiyorum.
Resmi gazetede 22/04/2017 tarihli 30046 sayılı yönetmelikte 25 nolu madde şöyle diyor;
MADDE 25 – (1) Yöneticilik görevi;
a) Görevlendirildikleri tarihe göre dört yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, dört yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise dört yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
b) Aynı eğitim kurumunda aynı unvanla sekiz yıllık hizmet süresinin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının, sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihin ders yılının dışında olması halinde ise sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının bittiği,
(2)Yöneticilikleri bu maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerine göre sona erenler, bulundukları eğitim kurumunda alanlarında açık norm kadro olması ve istemeleri hâlinde bu eğitim kurumuna, aksi durumda ise istekleri de dikkate alınarak kadrolarının bulunduğu ilçe/il içinde durumlarına uygun ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanır.
Bu maddeden anlayabildiğim kadarıyla norm boş olmalı ve istemeleri halinde aynı okulda öğretmen normuna geçebilirler. Ancak okulun o branşa ait normu dolu oldugu halde norma geçirildi :alala Bu durumda hizmet puanı düşük olan öğretmen norm fazlası durumuna düştü ve görevlendirmeyle farklı bir okula görevlendirilecektir.
-İhtiyaç fazlası yazısıyla okul normu dolu (11/11) olduğu halde norma kayıt edilebilir mi?
-Normu dolu olan bir okula herhangi bir norm talebi olmadan öğretmen ataması yapılabilir mi? (Bazı durumlarda yanlışlıkla norm açmışız diyen idareciler oluyor ve ilk norm güncellemesinde norm değişikliği yapıp normu düşürüyorlar. Bu durumda böyle bir şey olmadı)
-Böyle bir uygulama yapılabilmesini sağlayan yani idareci görevi bittikten sonra öğretmen normuna ihtiyaç olup olmadığına bakılmaksızın istediği okula atanabilmesini sağlayan farklı bir kanun,yönetmelik var mıdır? Var ise o kanunu gösterebilir misiniz?
-Eğer yok ise neye dayanarak bu uygulama yapılabilmiştir?
Cevap: Müdür yardımcısının görev süresi dolduktan sonra okuldaki öğretmen normuna geçebilmesi
Sorunuzun cevabı Yönetmeliğin 25/2 bendinde yazıyor gibi. Ben mi yanlış anladım?
Cevap: Müdür yardımcısının görev süresi dolduktan sonra okuldaki öğretmen normuna geçebilmesi
25/2 den anladığım kadarıyla müdür yardımcısı kendi okulunda kendi branşında açık öğretmen normu var ise atanabilir.Kendi okulunda öğretmen normu dolu olduğu için norma geçirilemez ve İl-İlçede ki farklı bir okula ataması yapılır. Yani yönetmeliğe aykırı bir şekilde uygulama yapıldı.
Yoksa o maddeyi ben mi yanlış anlıyorum? Emin olamadığım için bu soruları sordum.
Haklısınız öğretmenim.O tarihte norm doluysa kadrosuyla aynı okula gelemez.
Ancak idarecilikten alınacağını bildiği veya tahmin ettiği için önceden norm ayarlaması yapmış olabilir..Bu konudan ve norm sayısından iyice emin olmak gerekir.
İdarecinin görevinin sona erdiği tarihteki norm kadro sayılarını gösteren listeyi bulabilirseniz hemen ilçeye dilekçe yazın,dilekçe ile çözüm olmazsa tek çare dava açmak..Ama dediğiniz şartlarda kazanırsınız diye düşünüyorum..
Ayrıca bu konulara sendikaların avukatları çok çok hakim...Onlara da danışmanızı ve ona göre hareket etmenizi öneririm.