Milli Eğitim Müdürlüğü Muhakkik Sonucuna İtiraz
Merhabalar,
İlkokulda öğrenim gören çocuğumun sınıf arkadaşı tarafından fiziksel ve sözlü tacize uğramasından ötürü Sınıf Öğretmeni ve Okul Müdüründen bu duruma önlem alınması yolundaki talebimiz dikkate alınmadı. Sırasıyla İlçe Milli Eğitim, İl Milli Eğitim, Ankara MEB e başvurduk. Tüm başvurularımız İlçe Milli Eğitime yönlendirildi. İlçe Milli Eğitim konuyla ilgili muhakkik görevlendirdi. Muhakkik okulda yaptığı görüşmeler sonucunda Sınıf Öğretmeni ve Okul Müdürü hakkında yapılan şikayetlerin subut etmediği kanaatine vararak ceza teklifine gerek olmadığı şeklinde rapor düzenledi.
Madem tacizi önleyemiyorsunuz bari çocuğumun sınıfını değiştirin şeklindeki talebime ise Okul Müdürü tarafından "önce çocuğun kaydını başka bir okula aldırın, çocuk orada 20 gün okula gitsin, yeni okula uyum sağlayamadığı gerekçesiyle tekrar bizim okula kayıt yaptırın, o zaman sınıf değişikliği yapabiliriz" şeklinde bir teklif yöntem edildi. Şahsi kanaatime göre Okul Müdürü bu teklifi ile hukuka aykırı işlem yaptı, Sınıf Öğretmeni ise zamanında tacizi önleme konusunda bir davranış göstermeyerek kusur işledi.
Muhakkik yaptığı soruşturmada Okul Müdürü ve Sınıf Öğretmeninin kusurlu olduğu yönleri detaylıca irdelemeyerek hukuka aykırılığı ve kusurlu davranışları ortaya çıkaracak şekilde bir soruşturma yürütmediği için sonuç olarak ceza almalarına gerek olmadığı kanaatine varmıştır. Milli Eğitim Müdürlüğünün bize bildirdiği sonuca itiraz ederek, tahkikatın hangi sorular üzerinden yürütülmesi gerektiği konusunda bir dilekçe daha verdik. Bu dilekçeye de "konu incelenmiş ve şikayet konuları subut etmediğinden dosya kapatılmıştır" şeklinde 2. kere cevap verilmiştir.
Ancak bu konuda verdiğimiz dilekçelere işlem yapmayan Okul İdaresi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile yazışmalarımız kronolojik olarak incelendiğinde "kötü niyetle" davrandıkları anlaşılacaktır. Ayrıca konuyu Kamu Denetçiliği Kurumuna da aksettirmiştik. Kurumdan bir görevli Okul Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürü şle telefonda görüşme yaptı. Sonuç olarak bizimle hemen hemen aynı kanaatlere vardığını belirten, Okul müdürünce yapılan ihlallere şahitlik eden bir rapor düzenledi.
Konu daha uzun ama ana başlıklarıyla bu kadar kısaltabildim. Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuyu en başından bu yana taraflı olarak yürüttü. Ancak taraflı yürüttüğüne dair bir kanıt elimizde bulunmuyor. Her aşamayı hukuka uygun yaptılar ve mevzuat böyle işliyor diyerek sorunu çözecek adımları atmadılar.
Sonuçta 8 yaşında sessiz, sakin, sevgi dolu bir çocuk, varlıklı bir ailenin zorba çocuğu tarafından taciz edildi. Bu tacizin durdurulması için veli dahil tüm taraflar ağız birliği etmişcesine bu tacizi reddettiler, hatta neredeyse tacize uğrayan çocuğumu suçlayacak hale geldiler.
Tüm bu veriler ışığında Milli Eğitim Müdürlüğünün tahkikatı layıkıyla yapmadığı, sorumluların kusurlarının ortaya çıkaracak şekilde bir soruşturma yapılmadığı, sonuçta dosyanın kapatılmasına itiraz etmek amacıyla Bölge İdare Mahkemesinde dava açmamın bir etkisi olur mu ? Değerli görüşleriniz almaktan memnun olurum.
Cevap: Milli Eğitim Müdürlüğü Muhakkik Sonucuna İtiraz
Anlattığınız konuyu ispatlamak için Bölge İdare Mahkemesinde dava açmakta yarar görüyorum.
Cevap: Milli Eğitim Müdürlüğü Muhakkik Sonucuna İtiraz
Basri Bey, paylaşım için teşekkür ediyorum. Ben de aynı fikirdeyim. Sağlıklı günler diliyorum.