Bankada mesai dışı angarya
Büyük bir şehirde banka çalışanıyım. Şubenin atm'si gece belli bir saate kadar bizim sorumluluğumuzda. Para bitmesi, arıza gibi durumlara müdahale için akşam evden kalkıp bankaya gidiyoruz. Sorun genelde 5-10 dakikada halloluyor ancak bankaya gidiş-dönüş en az bir saatimize mal oluyor. Bazen de alarm sebebiyle gecenin kaçı olursa olsun kalkıp gidiyoruz. Bunun karşılığında bankadan alabildiğimiz yalnızca özel arabamızı kullandığımız için evimizin mesafesi ve o günkü benzin fiyatı üzerinden sistemin hesapladığı bir akaryakıt ücreti.
Bu durumda bankadan talep edebileceğimiz bir hak veya alacak var mıdır? Bunun kanuni zemini nedir?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Bankada mesai dışı angarya
Vallahi bence şükredin ben kırsalda görev yapıyorum. Gidişim 2 saati buluyor. Atmye müdahale ediyorum ve yol paramı dahi alamıyorum. Müdür bu sizin göreviniz bunun için para talep edemezsiniz diyor. Size hiç olmazsa yol paranız veriliyormuş ve şehir merkezindeymişsiniz. Ben otobüsle gitmek zorundayım ve 15 km içeri de otostop çekiyorum çünkü şubenin olduğu yere minibüs benzeri araçlar sadece sabah saatlerinde işliyor. Kapitalizm denen ezici cark en iyi bankalarda öğreniliyor Allaha şükür bankadan istifa edip def olup gideceğim.
Sizin göreviniz olsa bile yaptığınız fazla mesaiye girer kanımca, yolda geçen sürenin de fazla mesai sayılması gerekir.
Sizin yapabileceğiniz en akıllıca şey, bir sendikaya üye olup diğer çalışanları da üye yapmaya çalışmak olur kanımca.
Not: Avukat değilim.
Sendikamız var. Düzenli olarak aidat topluyor; bayram, seyran ve kandil kutlama işleri yapıyor.