fiili birlik sağlanmadan boşanma
Merhaba,
31 yaşında evli bir erkeğim, eşim benden bir yaş büyük.
1 yıllık bir tanışma süresinin ardından 3 ay önce iş yerinden alacağı tazminat nedeniyle törensiz nikah yaptık fakat nikahtan sonra yaşayacağımız ortak konut ve düğün tarihi ile alakalı ciddi sorunlar çıktı.
Uzlaşmacı tavrımıza rağmen eşim aileme hakaretde bulundu ve aile bireylerimle beni görüştürmeyeceğini,mesafe koyacağını telefon mesajıyla beyan etti.
Kendisine bu fevri tavrının yanlış olduğunu defalarca anlatmaya rahatlatmaya, uyumlu olmaya çalışsak da durum düzelmiyor.
Eşimin nikahtan sonra aile baskısıyla ani değişen tavrı, isteklerini kabul ettimek için yalan söylemesi ve benim ekonomik durumumu anlamayıp beklemeyi kabul etmemesi beni geleceğe dair büyük korkulara sevketti.
Kararımı vermeden önce eşimle, ailemle, birçok arkadaşla ve ayrıca uzman psikologla defalarca görüşmeler yaptım, lütfen hemen karar vermişsin gibi eleştirmeyiniz, karar aşamasındayım ve yaşadıklarımdan dolayı da çökmüş durumdayım.
Çekişmeli ve uzun bir süreç olacağını düşünüyorum, eşimle ailesinin baskısı yüzünden anlaşamama ihtimalim var fakat ilişkimizin devamının bizi ortak olarak mutsuz edebileceğine inanmaya başladım.
istanbulda ikamet etmekteyiz.
1 yıldan az evlilik ve fiili birlik sağlanmamış olması geçimsizlik tanımında sıkıntı yaratır mı?
Maddi yönden bir beklentim olmaması ve bu konuda uzlaşma yönünden istekli olmam durumunda süreç ne kadar sürer tahminen, boşanma yönünde karar çıkması olası mıdır?
Ayrılık kararı çıkması durumunda tahmini süre ve süreç nasıl işler, tekrar dava açabilir miyim?
İspat açısından telefon mesajı mı tanık ifadesi mi daha güçlüdür.
Aramızda ciddi uyuşmazlık olmasına rağmen tek bir olaydan kaynaklanmasından dolayı dava reddolabilir mi?
Uzun yazdım biliyorum, değerli görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum sayın Hukuki.net ailesi. Hukuki durum dışında da önerilerinizi olursa okumak isterim.
Cevap: fiili birlik sağlanmadan boşanma
Mesele sizin maddi yönden bir beklentiniz olup olmadığı, boşanmaya istemeniz değil, eşinizin de maddi beklentilerini ne derece karşılayacağınız ve boşanmayı isteyip istemeyeceğine bağlıdır.
Bir günlük evlilik sonrasında bile "çekişmeli" boşanma davasıyla boşanmak mümkündür. Eş ile anlaşma olması halinde adı "çekişmeli" boşanma" olur. Anlaşmalı boşanmadan farkı, geçimsizlik için tanıklar dinlenir. Taraflar evliliğin mali sonuçları konusunda anlaşmışsa boşanma kararı verilir.
Ancak taraflar arasında boşanma fikri veya evliliğin mali sonuçları konusunda anlaşma imkanı yoksa çekişmeli boşanma davası uzun sürecek bir süreçtir. Tatmin olmayan taraf istinaf ve temyiz yollarına da başvuracağı için yıllar sürer.
Teşekkür Ediyorum Yusuf Bey
Boşanmaya konu olayın fiili birlik sağlanmadan oluşmuş olması genel hakim görüşü olarak sonucu nasıl etkileyebilir?
Karşı taraf boşanmak istemiyorsa ve karşı tarafın boşanmaya neden olacak kusurunu, geçimsizliğini ispatlayamıyorsanız boşanma davası reddedilir.
Fiili birliğin sağlanmamış olması tek başına fayda sağlamaz.
Belki eşinizin fiili birliği sağlamaktan kaçınması (ki bu da ispata muhtaç) kusur sayılabilir.
Ancak anladığım kadarıyla siz de bundan sonra fiili birliği sağlama taraftarı değilsiniz.
Tartışma sebebi geçimsizlik fiili birlik sağlanması konusunda tarafımın samimi çabaları esnasında eşimin daha erken birlik kurulması isteğinden dolayı oluşan, ekonomik nedenleri de içinde barındıran bir şiddetli geçimsizlik durumudur. Fiili birlik sağlanması konusunda kanunda veya yorumda geçerli bir süre bulunmakta mıdır? Çabalarımın ispatı durumunda kusur açısından yorumlayabilir misiniz?
Hukuki.net sitesinin amacının hukuki uyuşmazlıklara dair genel prensipler hakkında temel bilgi vermek olduğunu düşünüyorum.
Eğer eşinizle boşanma ve evliliğin mali sonuçları hakkında anlaşamayacaksanız kendi özel durumunuz hakkında bir avukattan profesyonel yardım almanız hak kaybınıza uğramanızı önleyecektir.