Kasa açiğinin personelden temini
Merhabalar. Bir bankada operasyon bölümünde çalışmaktayım. Geçen gün akşamki kasa sayımımızda 1100 lira kasam noksan çıktı. Bütün işlemleri kontrol ederek müşterilerimizi aradık ancak sorunun hangi işlemden kaynaklandığını bulamadık. İstifaya hazırlanıyordum merak ettiğim husus şu, istifa ettikten sonra bu kasa açığı benden tahsil edilebilir mi? İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için mahkeme kararı olmalı diye biliyorum. Bir de işin tabiatı gereği ve iş haddinin çok fazla olması sebebi ile kasa açığı ve fazlası her zaman olabiliyor ama bulunuyordu, bunda bulunamadı. Banka bana sormadan hesabımdan parayı çekebilir mi? Buna hakkı var mıdır?
Cevap: Kasa açiğinin personelden temini
Bankanın maaşınızdan kesinti yapmak gibi bir hakkı söz konusu değildir. Ancak bu bankaya borçlu olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Borç, bankayla olan iş akdinizin feshi ile ortadan kalkmaz. Bu borcu ödemeniz gerekir. Aksi halde banka ilamsız icra takibi başlatarak bu parayı tahsil yoluna gidebilir. Bu icraya itiraz etmeniz halinde ise durumu mahkemeye taşıyabilir ve hem borcunuzu, hem %20 icra inkar tazminatını, hem faizi alacağı gibi, size de bolca masraf çıkartacaktır.
Her bankanın uygulaması değişiyor ama bu tutarda ki rakamları genelde 3-4 takside bölüyorlar müdüriyet yetkisinde.Zaten parasal işlem yapan personele kasa tazminatı diye verdikleri tutar kasa açığı riskine karşılık veriliyor.Hiç açık vermeden 10 yıl kasada duran kişi 10 yıl boyunca kasa tazminatı alır.Bu rakamlarda verilen bir açıkta yaklaşık 4-5 aylık kasa tazminatınıda götürmüş olur.Geçmiş olsun
Alıntı:
ALABARS rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar. Bir bankada operasyon bölümünde çalışmaktayım. Geçen gün akşamki kasa sayımımızda 1100 lira kasam noksan çıktı. Bütün işlemleri kontrol ederek müşterilerimizi aradık ancak sorunun hangi işlemden kaynaklandığını bulamadık. İstifaya hazırlanıyordum merak ettiğim husus şu, istifa ettikten sonra bu kasa açığı benden tahsil edilebilir mi? İşçinin maaşından kesinti yapılabilmesi için mahkeme kararı olmalı diye biliyorum. Bir de işin tabiatı gereği ve iş haddinin çok fazla olması sebebi ile kasa açığı ve fazlası her zaman olabiliyor ama bulunuyordu, bunda bulunamadı. Banka bana sormadan hesabımdan parayı çekebilir mi? Buna hakkı var mıdır?
Kasa tazminatı alıyor musunuz?
Hayır almıyorum, bordromda kasa tazminatı olarak ayrıca belirtilmiş bir ibare yok.
- - - Updated - - -
Alıntı:
nuryal rumuzlu üyeden alıntı
Her bankanın uygulaması değişiyor ama bu tutarda ki rakamları genelde 3-4 takside bölüyorlar müdüriyet yetkisinde.Zaten parasal işlem yapan personele kasa tazminatı diye verdikleri tutar kasa açığı riskine karşılık veriliyor.Hiç açık vermeden 10 yıl kasada duran kişi 10 yıl boyunca kasa tazminatı alır.Bu rakamlarda verilen bir açıkta yaklaşık 4-5 aylık kasa tazminatınıda götürmüş olur.Geçmiş olsun
Bordromda kasa tazminatı diye bir ibare yok. Buna rağmen yine de alabiliyorlar sanırım. Tam istifa edeceğim ayın arefesinde takside bölmeleri de pek bir işe yaramaz. Sağlık olsun. teşekkür ederim yardımınız için
Kasa tazminatı almadığım için açığın reddini talep edebiliyor muşum peki?
Alıntı:
nuryal rumuzlu üyeden alıntı
Açığı reddetmekle ne alakası var ki? Sizin demek istediğiniz "açıktan sorumluluğu" reddetmek galiba. Kasa tazminatı kanunen zorunlu bir uygulama değildir. Sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz.
Kasa tazminatı ödüyor olmak da işverene açığı res'en maaştan kesme hakkı vermez. Ama burada zaten işlemler kontrol edilmiş v.s. Görünüşe göre ödemek dışında bir yol görünmüyor.