Malül Yetime Maaşına Sgk Haciz Koyabilir Mi ?
Merhaba ben üniversitedeyken sanırım 1 dönem kayıt yaptırmamıştım ve o dönem bana babamdan kalan emekli maaşı yatmıştı ve çekip kullanmıştım.O zaman böyle bi teşhis yoktu ama şu an %84 engelliyim ve bana yine babamın emekli maaşını malülen bağladılar(25 yaşından büyüğüm).Şimdi ben e-devlette Sgk'dan açılmış bir icra davası gördüm.Sgk malül yetimlerin maaşlarına da haciz koyabilir mi ?Ayrıca benim durumumda tamam o maaşı çekmem doğru değil ama Sgk kanunlarında okulla ilişkisi bir şekilde kesilirse diğer dönem maaş kesilir diye bir madde okudum.Yani bana geriye dönük böyle bir dava açmaları ahlaki mi diye soracağım her ne kadar benim yaptığım da çok ahlaki sayılmasa da sonuçta orda çalışan insanlar da o maaşı orda oturmak için almıyor bir şekilde bu tür şeyleri kontrol etmek için para alanlar da vardır.Benim bir şekilde dava açıp bu borçtan kurtulmamın bir yolu var mıdır?Teşekkür ediyorum iyi akşamlar diliyorum.
Cevap: Malül Yetime Maaşına Sgk Haciz Koyabilir Mi ?
Hak sahipliğini kaybetmiş olmanıza rağmen , hakkınız olmayan parayı çekmiş kullanmışsınız, kurum da bunu farketmiş, haksız kullandığınız parayı geri almak istiyor, neyin ahlakiliğini sorgulamaya çalıştığınızı anlayamadım doğrusu.
Evet, kurum alacakları için SGK nun bunu yapmaya hakkı var.
Cevap: Malül Yetime Maaşına Sgk Haciz Koyabilir Mi ?
mesela iş ahlakı diyebilirim örnek olarak.ben kendi yaptığımın doğru olduğunu söylemedim zaten.sormak istediğim nokta şuydu sadece ahlak çok değişken bir şey.yani ben yerde bulduğum parayı harcadığım için bu paraya borçlu olur muyum ? hea diceksin bu daha büyük ahlaksızlık dediğim gibi ama ahlak genel bir şey.yani ben 4-5 yıl okuduğum okulumda sadece kayıt yaptırırken kendim belge gönderdim emekli sandığına onun dışında kendi yazışmaları.ben okulu 1.dönemden bırakıp,maaşı 4 yıl daha alıp hippie tarzı bi yaşam seçsem ve dağlarda yaşasam arada şehre inip maaşımı çeksem sonrasında da dönmesem hiç şehre ve üzerime de hiçbir şey olmasa...bu parayı benden nasıl alacaklar ? yani benim suçum şehirde yaşıyo olmam mı ? bunu yapan 1 milyon insan olsa mesela ... bu da biraz abartı değil mi ?yani demem o ki benim ne kadar suçum varsa bu durumda bunun böyle olmasını sağlayan insanların da suçu var.hea bu benim bu parayı ödemememi sağlamaz diyosanız,zaten sorduğum kısa bir şeydi.avukat olan sizsiniz benim abim de avukat ona da sordum o da sen de parayı çekmişsin ama dedi.ben sadece internette hukukla ilgili ne kadar şey aratsam hep sitenizde cevap buluyorum.o yüzden bir de burda sorayım dedim.ama ilginiz mi ilgisizliğiniz mi beni etkiledi şu an bilemiyorum tekrar teşekkür ediyorum iyi akşamlar.
- - - Updated - - -
tabii ki yerde bulduğum parayla aynı şey değil bu ama yine de parayı veren kurumun kendisi o yüzden önce kendi sorumlu bu durumdan bence öyle olmalı yani.eğer ki bi banka veznedarı hesabında bir açık veriyorsa 5000 tl mesela ve bu açığın sorununu bulamıyorsa kendi ödemek zorunda değil mi bu parayı ? alan kişinin herhangi bir hukuki sorumluluğu var mıdır bilmiyorum ama bulamazsa naapçak ?ya da adam yok arkadaşım bana vermedin sen bu parayı 500 demiş 5000 vermiş veznedar mesela yanlışlıkla orda yanlış okuyup naapabilir yani ?yine cebinden ödemeyecek mi ? özür dilerim baş ağırısı yarattım ama benim için önemliydi.tekrar teşekkür ediyorum.