3600Gün / 15 Yıl İstifa - Savunma Talebi
Merhaba, Geçen hafta 18.07.2017 tarihinde iş yerimizde ki ekip'in neredeyse tamamı bazı suçlamalara maruz kalarak 25 madde ile işten çıkarıldı. Bende aynı gün SGK dan 3600 gün dilekçesi alarak bu şartlar altında zan altında kalarak çalışmaya devam edemeceğimi belirterek istifa ettim. Alınan savunmalarına benimde adım geçtiği için istifa mı kabul etmeyip bendede 21.08.2017 tarihinde noter onaylı savunma talebinde bulundular. Böyle bir durumda nasıl bir yol izlenmeli? Verecegim savunmanın yetersiz görülmesi durumunda iş kanunu na göre iş sözleşmesi fesih edilecekmis. 3600 günden istifa dilekçesinin kabulu konusunda bir süre yada şart varmıdır? Yardımlarınız bekliyorum. Teşekkürler.
Cevap: 3600Gün / 15 Yıl İstifa - Savunma Talebi
Aldığınız yazıyl notere gidip, ilgili kanun maddelerinin tanıdı hakkınız olan 3600 gün ve 15 yıl sigortalılık şartlarınızı sağladığınızdan dolayı sözleşmenizi feshettiğinizi ve kıdem tazminatı, varsa fazla çalışma ücretleri kullanılmamış izin ücretlerinin örneğin 7 gün içinde x bankası hesabınıza ödenmesini bildiren bir ihbahr gönderip aynı gün artık bir daha işyerine gitmeme hakkınız var.
O yazıya istinaden sözleşmenizi haklı sebeple feshetmiş olursunuz, bu işin adı istifa değildir, istifa kelimesini kullanmayın.
Erdoğan Bey yazmış, ben de tekrar edeyim. Zira önemli. Asla "İstifa" kelimesini kullanmayın. Aksi halde beş kuruş tazminat alamayacağınız gibi tersine borçlu çıkabilirsiniz. "Sen beni işten atamazsın, ben istifa ediyorum" replikleri filimlerde bolca var ama yanlış.
Açıkçası olaylar çok hızlı geliştiği için talebimi noter onaylı değil önce mail yolu ve sonrada evrağımı yöneticime teslim ederek yaptım. Tarafıma iletilmiş olan noter onaylı ihtarnamede ayrıca 18.08.2017 tarihinde dilekçemi aldıklarını ve işleme koydukları yazmaktadır. Bu durumda gelen bu savunma talebi yazısına cevap verme zorunluğum anladığım kadarı ile yok. Yapılması gereken notere bu evrak ile gidip ayın 18'de iletilen dilekçemin işleme alınmasını talep etmek yönünde olmalı. Yada yazan hiç bir suçlamayı kabul etmeyen bir yazı yazıp ayrıca kıdem talebimi oraya eklemek.Gelen savunma talebine cevap verme zorunluluğum varmıdır? Bilgi rica ederim.
Hala o işyerinde çalışmaya devam etmektesiniz.
İşvereniniz sizden bir konuda savunmanızı yapmanızı istemiş, istenen savunmayı yapmamanız , savunma hakkınızı kullanmamanız demektir. En basit haliyle , bahsedilen olaylarla ilgim yoktur, suçlamaları kabul etmiyorum yazar verirsiniz savunmanızı.
Kurumdan aldığınız yazı ile sözleşmenizi feshetmeniz ise başka bir olaydır.
Dilekçe değil, ihtar ( yada ihbar) , ilgili yazıya istinaden ben artık işi şu atrih itibariyle bıraktım, bunu bilin diyeceksiniz ve artık işe gitmeyeceksiniz.
Verdiğiniz dilekçe ortadan kaybolsa, o arada diğer olaylar nedeniyle sözleşmeniz feshedilse ( çünkü hala bir çalışansınız) , hiç bir hak iddia edemeyecek durumdasınız.
açıkçası, fazlasıyla rahat davranıyorsunuz bence.
Erdoğan bey hızlı cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkürler.