Cevap: Sigortasız çalışan
SGK ceza kesecek adam arıyorken sizin üzerinize olan kamyon da çalışan ve bunu bir şekilde irsaliyeler yazışmalar vs. belgeleyebilen(elbette bordro, işe giriş belgesi olmayacak, zaten kişi gayri resmi sigortasız çalıştığınız söylüyor, öyle olsa sigortası da olurdu) bir kişi çok yüksek ihtimal yüklü para cezaları ve geriye dönük sigorta ödemeleri çıkarabilir.Varsa elinizde şirket ortaklığına dayanan veya iddia ettiğiniz gibi kar ortaklığına dayanan bir belge varsa işe yarayacaktır.Onun dışında sadece biz kar ortağıydık, öyle konuştuyduk vs. demekle işin içinden çıkılacak bir durum içinde olmadığınızı da bilmeniz gerekir.
Söyle bir durumda var bu çalışan sigorta istemedigini kendiside bana iletti ayrıca daha önceki çalıştıgı yerlerdede bu tür söylemlerde bulunmuş ve de sigortasız olarak çalıştığınıda biliyordu bu durumda kendiside cezaya maruz kalacakmıdır ?
İşveren sigortayı yaptırmakla yükümlüdür. İşçinin istemiyorum demesi, sigorta yatırmak yerine bana daha fazla para ver demesi işvereni kurtarmaz. Ceza da sorumlu olana kesilir.
Tek kurtuluşunuz aranızda işçi-işveren değil, ortaklık ilişkisini olduğunu yazılı belge ile ispatlamak.