Cevap: Müşterek 1/2 arsa sorunu
Alıntı:
Mersin3301 rumuzlu üyeden alıntı
...
1. Bu bahçeyi 175-175 ayırma imkanımız olur mu? Olursa nereye başvurmamız gerekli.
,
Dedenizle anlaşırsanız ayırabilirsiniz elbette. Onun dışında kanuni yollarla ayırma imkanını soruyorsanız, arsanın küçüklüğü nedeniyle 2 ayrı parsel oluşturabileceğinizi sanmıyorum. Belediyeden durumu öğrenebilirsiniz.
Alıntı:
2. Ben istediğim takdirde bu arsayı satışa çıkarta bilirmiyim?yani sadece kendi hissemi mi satarım yoksa arsanın tamamı mı satışa çıkar?
Elbette isterseniz hissenizin satılarak payınızın ödenmesini sağlayabilirsiniz. Hisseniz bir bütünün parçası olduğundan , dedenize satabilirsiniz. Yada ortaklığı sonlandırma davası açarak tamamının satışını sağlar, payınıza düşeni alırsınız.
1- Evin bir katında ailenizin diğer katında dedenizin oturduğunu anladım. Evin taksimi mümkün olmayacağından ve arsa m2'si düşük olduğundan bahçenin de taksiminin mümkün olmayacağını düşünüyorum.
2- Hissedarlardan biri hissesini dışarıdan birine satarsa, diğer hissedarlar önalım(şufa) hakkını kullanarak satın alan kişiden geri alabilirler.
Ya da ortaklığın giderilmesi davası açmanız halinde arsa ve üzerindeki evin tamamı açık arttırma ile satılır. En çok veren alır. Mahkeme masrafları düşüldükten sonra kalan para hissedarlara payları oranında paylaştırılır.
Anladım yani bahçe kullanımını o müsade etmedikçe hukuki bir yoldan elde edemem tek yol satmak yada satışa çıkartıp kendim almak.
Hocam bulunduğunuz belediyeye giderek burayı ifraz etmek istiyorum dersin örneğin: İstanbul'da bazı belediyeler arsa cephesi ikiye bölündüğünde 7 şer metre cephe kalırsa bölünmesine yani iki ayrı parsel olmasına izin veriyor. Bence hiç mahkemeden dava açma arsan çok ucuz paralara satışa çıkar ve eğer yerin iyiyse giren çok olur yok paraya elinden gidebilir mülkün