Is yeri tapulu daireye dershane
Merhabalar,
Apartmanımız cadde üzerinde. Dairelerin yaklaşık %70 i mesken tapulu, kalanı ise işyeri tapulu.
Isyeri tapulu sakinlerden bir tanesi dairesini dershaneye kiraya vermiş, şu anda bununla ilgili tadilat yapılıyor.
Apartmanın tek girişi olduğundan ve dersane de bu girişi kullanacağından ( gece dersleri de olacakmis) bu durum diğer daire sakinlerinin tepkisini çekiyor. Bu durumda hukuki olarak yapılabilecek bir şey var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.
Cevap: Is yeri tapulu daireye dershane
Sayın Arrchi;
Dershanelerin kapatılması süreci ile birlikte çok fazla gündeme gelen “öğrenci etüt eğitim merkezleri” de son düzenleme ile kaldırıldı diye biliyorum. Dershane ifadesinden kastettiğinizi 5580 s Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamındaki kurslar için söylediğinizi düşünüyorum.
634 s Kat Mülkiyeti Kanununun Yasak İşler başlıklı 24. Maddesinin 1. Fıkrasında; Anagayrimenkulün, kütükte iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseselerin kurulamayacağı net olarak belirtilmiştir.
Bu ifade ile, tapuda iş veya ticaret yeri olarak görülen bağımsız bir bölümünde, yukarıda sayılan faaliyetlerin dışındaki her türlü ticari faaliyetin yapılabileceği anlamına da gelmemektedir. Faaliyet izni verecek makamlar, açılacak yerin faaliyet türüne göre referans aldıkları kanun veya yönetmeliklerin sınırlayıcı hükümlerini uygulanmak durumundadırlar.
Ayrıca; anagayrimenkulün yönetim planı ile bağımsız bölümlerde faaliyet göstermeyecek iş alanları da belirlenebilmektedir. Yönetim planınızı bu anlamda incelemenizi öneriyorum.
5580 s Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve bu Kanuna istinaden çıkartılarak yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde geçen eğitim kurumlarından, faaliyet alanlarına göre yapılan tahkikat sonrası 634 s Kat Mülkiyeti Kanununu kapsamındaki binalarda iş veya ticaret yeri olarak görülen yerlerde kurum açma, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı vermek suretiyle faaliyet izin verilebilmektedir. Faaliyeti engelleyici veya sınırlayıcı herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğin Kurum açma başlıklı 5. Maddesinin h) Fıkrası ile tapu kütüğünde konut olarak kayıtlı bir ana taşınmazın bağımsız bölümlerinde açılacak anaokullarının bahçe kullanımı için kat malikleri kurulunun en az 2/3 ünün muvafakat belgesini istisnai olarak istemektedir.
Sayın Arrchi;
Bu aşamada yapılabilecekler sınırlı gibi görünmekle beraber açılacak olan yerin faaliyeti esnasında kat maliklerine rahatsızlık vermesi, verilen rahatsızlığın devamlılığı ve şiddetine göre 634 s Kat Mülkiyeti Kanunun 18. Maddesine istinaden dava açma hakkınızı kullanabilirsiniz.
Saygılarımla.
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)