Ödenmeyen Maaş için Yasal Yollar Hakkında
8 aylık bir çalışma sürem var ve bu süre içerisinde son 2 ay hariç maaş ödemelerim ayın ilk 2 veya 3. günü olarak ödenmektedir (Banka Dekontları Delil). Son 2 aydır (Haziran ve Temmuz ayları) ödemeler gecikiyor. Hatta Temmuz ayının maaşını 21.08.2017 olmasına rağmen alamadım (Tüm personele maaş zamanında yatıyor ben hariç). Maaş hakkında konuştuğumda "sen ne kazandırıyorsun ki? Kazandır ödeyeyim" diyor. İstifa dilekçem kabul görmediği gibi birde ben kovarım ama zamanı gelince diyor. 170 i aradım anlattım bana noterden ihtar çek ( İş yeri ve SGK) tüm haklarını ve kıdem hariç ihbar tazminatını talep edebileceğimi söylüyor. İş-kur bana sadece ödenmemiş maaşlarımı alabileceğimi başka ödeme alamayacağımı söylüyor. Bu konuda değerli bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.
Cevap: Ödenmeyen Maaş için Yasal Yollar Hakkında
Sadece maaşını alabilirsin .
1 yılı doldurmadigin için kıdem tazminatı alamazsin.
ihbar tazminatı ni da kendin fes ettiğin için alamazsin. Geriye alacağın maaşların kalıyor.
SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
SGK da maaşın zamanında ödenmemesi hak kazandırır demişti. Bu çelişki kafamı karıştırdı. Hatta böyle bir madde buldum ;
Ücret ödeme tarihinden itibaren 20 sine kadar ödenmez ise; 21 inci gün itibariyle İş Kanununun 26. maddesine göre 6 günlük (hak düşürücü) süre içinde 4857 sayılı iş kanunun 24. maddesi /II e bendinde tanımlanan “ İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse” maddesini gerekçe göstererek hizmet akdini haklı sebeple tazminatını almak kaydı (eski 1475 s. İş K. md.24) ile fesih edebilir.
Yapman gereken noterden ihtar çek . 15 gün içinde sana cevap vermek zorunda.
iş veren ihbar tazminatı ni vermeyecektir büyük olasılıkla. Yok ben ihbar tazminatı ni da alacağım diyorsan mahkemeye basvuracaksin. Avukat ücreti arti 2 yıl beklersin. Değmez
İş Kanunu md. 24/II-e'ye göre "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçi, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir."
"Bildirim süresini beklemeden" ifadesi karşılıklı olarak ihbar tazminatının söz konusu olmayacağını ifade ediyor.
Bu şekilde iş akdini fesheden işçi hak ettiği her türlü alacağını alabilir:
Çalışılan sürenin ücreti, fazla mesai ücreti, ulusal bayram genel tatil çalışması ücreti, kullanılmayan yıllık izin ücreti ve kıdem tazminatı.
Sizin bir yılınız dolmadığı için kullanılmayan yıllık izin ücreti ve kıdem tazminatı hakkınız bulunmuyor. Çalışmanız bir yılı doldursaydı bunları da alabilecektiniz.
Ayrıca işveren tarafından çıkarılmadığınız için işsizlik ödeneği de alamazsınız. İşsizlik ödeneği şartları:
§ Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
§ Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
§ Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
İlginiz ve vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim.
SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi