Yurtdışında boşanmadan dolayı verilmiş tazminatın Türkiye'de takibi
Merhaba,
Hollanda'da evliydim, boşandım. Eski eşim de Türk vatandaşı, ve Türklye'ye döndü, orada yaşıyor. Evliliğimizi Türk makamlarına ayrıyeten bildirmemiştik, yani sadece Hollanda'da evli görünüyorduk.
Boşanırken Hollanda boşanma mahkemesi bana 22 bin küsür Euro tazminat kararı verdi. Elimde buna dair Hollanda mahkemesinin kararı var. Ancak eski eşim Türkiye'de yaşadığı için borcumu orada tahsil etmem gerekecek. Bunu nasıl yapabilirim?
Cevap: Yurtdışında boşanmadan dolayı verilmiş tazminatın Türkiye'de takibi
Yapacağınız işlem iki aşamalı:
Önce yabancı mahkemenin kararının Türk mahkemelerinde tanınması ve tenfizi için dava açacaksınız.
Sonra bu mahkeme kararını icraya vererek eski eşinizden tazminatı tahsil edeceksiniz.
Birinci aşama olan tanıma ve tenfiz davası sadece İstanbul, Ankara ve İzmir mahkemelerinde yapılabilir.
İcra takibini ise eski eşinizin bulunduğu ilde yapmalısınız.
Her iki aşamada eski eşinize tebligat yapılması gerekir. Bunun için adresini biliyor ya da bulabiliyor olmalısınız.
Kendiniz takip edemeyecekseniz, bu işlemler için avukata vekalet vermelisiniz.
Verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim.
Istanbul'da tanıma ve tenfiz davası açarım. Bu tür davalar uzun sürüyor mu? Ve siz bu tür davalara bakıyor musunuz?
Saygılarımla,
Mehmet.
Ben İzmir'deyim. :) Tüm avukatlar gibi biz de tanıma ve tenfiz davalarına bakıyoruz.
Tanıma-tenfiz davasında dava dilekçesi ile birlikte yabancı mahkemenin kararının yeminli tercümesi sunuluyor.
Karşı tarafa tebligat yapıldıktan genelde tek celsede bitiyor. Karşı tarafa tebligatta sorun çıkması halinde dava uzuyor.
Tekrar çok teşekkür ederim.