Boşanmada mal paylaşimi yasal olarak nasil yapilir?
Merhaba. Eşimle boşanmak üzere anlaştık. Ne yaptıysam razı edemedim. Boşanmak istiyor.
Evlendikden sonra elde ettiğimiz mallar:
1- 70 bin tl lik araba (eşimin üzerine kayıtlı)
2- 35 bin tl ye aldığımız 18 dönüm tarla (eşimin üzerine kayıtlı)
3- ev eşyelerımız
Borçlarımız:
1- araba almak için 40.000 tl lik ihtiyaç kredisi kullandım. kredi benim adıma.
sorular :
1-) Şimdi boşanmada hakim yasal olarak bunların nasıl paylaştırıcak?
2-) Boşanmadan önce eşim bunları ailesnini üzerine devrederse veya 3. başka kişilere devrederse ne olur? Yasal haklarım nelerdir?
3-) Sahip olduğum mallar gibi borçlarda eşit bölünecek mi?
4-) Eşim özelde çalışıyor 2000 tl alıyor. Ben kamudayım ve 3500 tl alıyorum. Nafaka durumu nasıl olur?
5-) Ev eşyalarının paylaşımı nasıl olacak? Tüm eşyaları ben kendi kredi kartımla aldım ve parasını ben ödedim?
Cevap: Boşanmada mal paylaşimi yasal olarak nasil yapilir?
Eşyalarınız ortaktır, en kötü satar bedeli %50 - %50 paylaşırsınız.
Borç sizin borcunuz, tamamını siz ödersiniz.
Diğer araba bağ bahçe , evlilik süresi içinde ortak gelirle elde edilen mallar ise, %50 -%50 hak sahibi olursunuz.
Nafaka konusu, eşinizin talebine bağlı olarak hakim tarafından , sosyal çevre , ihtiyaçlar vs de dikkate alınarak değerlendirilir.
Krediyi araç almak için çektim banka hareketleri bunu gösteriyor zaten. Siz daha iyi bilirsiniz ama kredinin de araç satılarak ortak olarak kapanması gerekmiyor mu?
Araç satılınca, siz kendi payınıza düşen kısmın karşılığını alırsınız, eşiniz kendi payına düşen kısmın karşılığını alır.
Sonra siz elinize geçen para ile isterseniz , bankaya olan kredi borcunuzu ödersiniz. Borç sizin, mal ikinizin mantığı var kabaca.