Varislerin paylarına düşen hisselerini birbirilerine satabilirler mi?
Babamızdan bir adet daire kaldı. Veraset ilamı için yaptığımız başvuru sonucunda, Annem ve altı kardeş olduğumuz için 8 pay olarak karar çıktı. Anneme 2 pay, kardeşler olarak ta 1'er pay olarak veraset ilamını aldım. Ancak tapuda herhangi bir işlem yapmadım. Tapu hala babamızın üzerindedir. Veraset ilamı çıktıktan sonra tapuda veya başka bir yerde işlem yaptırmamız gerekiyor mu? Ayrıca Annem, kardeşlerim hisselerini birbirilerine veya başkalarına hisselerini satabilir veya devrede bilirler mi? Bu işlemler nerede yapılır.
Vereceğiniz bilgiler için Teşekkürler.
Cevap: Varislerin paylarına düşen hisselerini birbirilerine satabilirler mi?
Önce veraset ve intikal vergisi beyannamesi verip, vergi çıkarsa ödemeniz gerekir.
Sonra tapuda paylarınıza göre intikal işlemi yapılması gerekir.
İntikalden sonra paydaşlar birbirine satabilir. Eğer dışarıdan birine satarlarsa, buna itiraz eden bir diğer paydaş şufa/önalım hakkını kullanabilir, satış tutarını alıcıya ödeyerek o hisseyi satın alabilir.
İntikal ve satış işlemleri tapuda yapılır.
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Önce veraset ve intikal vergisi beyannamesi verip, vergi çıkarsa ödemeniz gerekir.
İntikalden sonra paydaşlar birbirine satabilir. Eğer dışarıdan birine satarlarsa, buna itiraz eden bir diğer paydaş şufa/önalım hakkını kullanabilir, satış tutarını alıcıya ödeyerek o hisseyi satın alabilir.
Merhabalar,
Bizimde benzer bir durum söz konusu. Annemden miras kalan bir daire bulunuyor. Hissedarlar 3 kardeş ve baba. Veraset ilamından sonra tapuda intikal işlemi gerçekleştirilmedi. Benim öğrenmek istediğim bana ait olan hisseyi intikal gerçekleştirmeden satış ya da devir veya bankaya ipotek ettirebilir miyim?
Alıntı:
srknoz rumuzlu üyeden alıntı
Veraset ilamından sonra tapuda intikal işlemi gerçekleştirilmedi. Benim öğrenmek istediğim bana ait olan hisseyi intikal gerçekleştirmeden satış ya da devir veya bankaya ipotek ettirebilir miyim?
Alıntıladığınız cevabım sizin için de geçerli. Tapuda üzerinize geçirmeden üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamazsınız.
Alıntı:
Alıntıladığınız cevabım sizin için de geçerli. Tapuda üzerinize geçirmeden üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamazsınız.
Bende aynı şeyi anlamıştım ancak kaçırdığım bir nokta olmasın diye sorayım istedim. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.
slm hayırlı gunler Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan bey bu formda yenıyım neyın nasıl yapılacagını bilmiyorum benim 2 sorum olcak 1 04.06.2017 tarihinde babam vefat etti deden kalan malları rahmetli babam sai iken pay edemediler. babamlar 7 kardeş ve babannem de sağ babam öldü geriye 6 kardeş kaldı bide babannem sağ sorum şu ben varis olarak babama düşen payın ne kadar oldğunu bilmiyorum intikal yapıp öğrendik diyelim yasal olarak bana düşen hisse payını nasıl sata bilirim... 2 sorum da şu yerleri mirascılar olarak anlaşamassak yasal hukuki olarak nasıl paylaşa biliriz.
Birincinin cevabı aynı:
Alıntı:
İkinci sorunuzun cevabı ise: Ortaklığın giderilmesi/izale-i şuyu davası açarsınız. Gayrimenkul açık arttırma ile satılır, en çok veren alır. Masraflar düştükten sonra para paydaşlara pay edilir.