babam öldü borcu bana kaldı
babam 22 temmuz 2016 da vefat etti ve öldükten sonra her ne hikmetse borcu bana kaldı
kredi borcu diye tahmin ediyorum e devlette borçlu gözüküyorum e devlette adıma açılmış 2 adet dosya var
Yozgat 1. icra dairesi 05.04.2016
Yozgat 2. icra dairesi 16.02.2016
borçtan yaklaşık 1 yıl sonra haberim oldu borca dair evime yazı gelmedi bilgilendirilmedim
bu borcu ödeyecek durumum yok avukat tutacak durumum yok maddi durumum yetersiz askerden yeni geldim
bu davayı nasıl üzerimden düşürebilirim reddi miras yapabilir miyim yapma hakkım var mı şuan
ve reddi miras nasıl yapılıyor ben bu borçtan kurtulmak istiyorum
Cevap: babam öldü borcu bana kaldı
Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Üç aylık süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe murisin ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için murisin tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar (4721 S. K. m. 606).
Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kazanmış olur (4721 S. K. m. 610).
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır. Ancak mirasbırakanın ölüm tarihindeki terekesinin borca batık olması nedeniyle mirasın hükmen (kendiliğinden) reddedilmiş sayılmasına dair istemlerde; görevli mahkeme, tereke alacaklılarının alacak miktarına göre belirlenmesi gerekir. (2.HD 2010/15095 E. 2011/4530 K.) (4721 S. K. m. 609).
Yukarıda yer alan hükümlerini inceleyiniz. Mirasın gerçek reddini süresi içerisinde yapmadığınızdan bu fırsatı kaçırmış bulunmaktasınız. Bundan dolayı; terekenin borca batık olduğunun tespiti ile mirasın hükmen reddini talep eder bir dava açmanız gerekmektedir.
eğer belirttiğiniz tarihlerde bir hatanız yoksa,
22 /07 / 2016 vefat
05 / 04 /2016 Yozgat 1. icra dairesi dosya açılış tarihi ( vefattan önce)
16 / 02 /2016 Yozgat 2. icra dairesi dosya açılış tarihi ( vefattan önce)
O dosyalar babanızdan miras kalan borç için olamaz.
ya şöyle bi durum olursa, adamın borcu 1 milyon tl. mal varlığı da 2 milyon tl diyelim. adam ne yapacak o zaman. 2 milyon liralık maldan vaz mı geçecek? bir de mirası reddedince mal kime kalıyor. hacizli malı ortaklık malsa kime intikal edecek mal?
Mirasçı ölen kişinin mallarının yanı sıra alacak ve borçlarını da devralır.
Eğer borcu mal ve alacaklarından fazla ise, miras borca batıktır. Miras reddi yapılır.
Miras reddi yapmanın tek gerekçesi borca batık olmak olmayabilir. Mirasçı herhangi bir sebeple mirası almak istemiyorsa mirası reddedebilir.
Eğer borç 1 milyon, miras 2 milyon ise, mirasçı 2 milyonluk mirası alıp 1 milyon borcu ödemeyi seçer doğal olarak.
Kendisine borçları ödedikten sonra kalan miktar kalır.