682 sayılı kanun hükmünde kararnamede usulsüz tebliğden dolayı ceza almak
Tarafıma soruşturma açıldı 682 sayılı khk ya göre
Nokta yada nöbet görevinde mevzuatla veya talimatla belirlenen kurallara uymamak maddesinden 1 günlük maaş kesimi cezası aldım.
Nöbette telefonla oynadığım iddiası ile ceza verildi.
Tarafıma yukarıda maddede belirtilen talimatlar tebliğ edilmedi.Tebliğ edilmemesine rağmen ceza verildi..Acaba khk da belirtlen talimatların tarafıma tebliğ edilmeden ceza verilmesi hangi kanuna aykırı. Tebliğat kanununa olabilirmi? Eger öyleyse hangi maddesine aykıdır. Baktım detaylı ama hukuk konularından çok anlamadığım için bulamadım.Ben mahkemeye vereceğim dilekçeye şu şekilde bir şey yazdım. Fakat devamında bu durumun hangi kanuna aykırı olduğnu belirtmem ve cezamın iptal olmasını belirtmem gerekiyo yardım ederseniz sevinirim.Dilekçeme yazdığım bölüm şu şekildedir:
5) Çevik Kuvvet Yönetmeliği;
Madde 30 – “Polis çevik kuvvet birimlerinde, hizmetin gereklerine uygun olarak, belirli bir sıra ve süre ile polis memurları ve tüm sıralı amirler tarafından nöbet tutulur.
Nöbet hizmetleri ve tutulacak yerler, birimdeki personel mevcudu ve çalışma süreleri göz önüne alınarak düzenlenir. Her nöbet yeri ve nöbetçi personel için birim amirince nöbet talimatı hazırlanır.” şeklindedir.
Türk Dil Kurumu’na göre “birim” kelimesinin konuyla alakalı sözcük anlamı “Herhangi bir kuruluştaki alt bölümlerden her biri” şeklindedir.
Soruşturma dosyası incelendiğinde o dönem Bayrampaşa Çevik Kuvvet Nöbetçi Büro Amirliğinden sorumlu birim amiri S.G tarafından her nöbet yeri ve nöbetçi personel için nöbet talimatı hazırlamadığı ve tebliğ edilmediği görülecektir.
Kanun metninden anlaşıldığı üzere nöbet talimatının yoruma yer vermeyecek şekilde birim amirince hazırlanması gerektiği açıktır. Soruşturma dosyasında belirtilen ve birim amiri olmayan K.Ş imzalı Nöbet Görev Tanımları isimli belgenin Çevik Kuvvet Nöbet Yönetmeliğinin 30. Maddesine aykırı olduğu açıktır.
Ayrıca İstanbul Valiliği, İl Polis Disiplin Kurulu X tarih,X kayıt nolu ve X sayılı kararının gerekçe bölümünde: “bahse konu personelin ifadesinde, nöbet noktaları ile ilgili herhangi bir talimattan bilgisi olmadığı belirtilmiş ise de; Nöbet noktaları ve nöbetçi büro Amirliği çevresinde bulunan nöbet noktalarında Nöbetçi Görev Tanımlarının bulunduğu, nöbeti sırasında çevreye karşı duyarsız ve nöbetçi görev talimatlarına aykırı davranışlarından dolayı görev bilincinde olmadığı dosya muhteviyatının tetkikinden anlaşılmıştır” ifadesi yer almaktadır.
Dünyanın hiçbir yerinde kanunların, tüzüklerin, yönetmeliklerin, yargı kararlarının ve idarece hazırlanan talimatların vb. duvarlara, ağaçlara vb. yerlere asılarak tebliğ edildiğine rastlanılmamıştır. Tarafıma nöbet talimatları konusunda hiçbir tebliğ yapılmamıştır. Karar gerekçesinde nöbet noktalarında nöbet görev tanımlarının bulunduğu gerçekleri yansıtmamaktadır. Nöbet noktalarında bu tür bir belge bulunsa dahi herhangi bir ağaç ve ya duvara asılı olan yazıyı okuma zorunluluğum bulunmamaktadır. Herhangi bir nöbet talimatnamesi varsa usulüne uygun şekilde tebliğ edilmesi gerekirdi.