Kira Sözleşmesi bittiğinde evden çıkmak istemiyorum.
Merhabalar. Konut sıkıntısı yaşanan bir şehirde kiralık bir evde oturuyorum. Ödemelerimiz eft yoluyla düzenli yapılıyor. Kira sözleşmemiz var ama üç ay sonra sona erecek. İkametgahım kiracı olduğum şehirde değil, ailemin yaşadığı şehirde. Sorum şu; eğer ev sahibi kira sözleşmesi bittiğinde beni çıkartmak isterse hukuki yönden evde oturmaya devam etme hakkım var mıdır?
Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
Cevap: Kira Sözleşmesi bittiğinde evden çıkmak istemiyorum.
Kira sözleşme süreniz bittiğinde evden çıkmak zorunda değilsiniz. Ev sahibi sözleşmeyi yenilemek istemese de, yasal olarak geçerli bir sebebi olmadan sadece evden çıkmanızı istemesi evden çıkartmaya yeterli değildir.
Süre sonunda evden çıkmazsanız sözleşme aynı şartlarla sözleşmeniz 1 yıl daha uzar.
Cevap: Kira Sözleşmesi bittiğinde evden çıkmak istemiyorum.
Her sene ÜFE oranında artış yaptığınız takdirde sözleşmeniz 10 yıla kadar birer yıllık sürelerle uzar.
Kira ödemelerinde bir aksama olmazsa, ev sahibi ancak kendisinin veya kanunda yazılı yakın akrabalarının ihtiyacı için tahliye davası açabilir. Bunu da kira sözleşmesinin birer yıllık sürelerle yenilendiği ay içinde yapması gerekir.
Yani 1 kasımda sözleşmeniz başlamışsa, kasım ayında ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmazsa, bir sonraki 1 kasıma kadar sorunsuz oturabilirsiniz.