Cevap: Boşanma protokolü ihlali
Alıntı:
onurduman43 rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma anlaşması ihlal davası açabilir miyim?
Veya, dahada ileri giderek, protokollerin ihlali nedeni ile beni kandırması sebebiyle, boşanma iptali davası açabilirmiyim?
Boşanma anlaşmasını ihlal davası açamazsınız.
Boşanma kararınız kesinleştiği için boşanmayı iptal ettiremezsiniz.
Kaldı ki, boşanmayı iptal ettirmenin kocanız üzerinde baskı kurması dışında size doğrudan bir faydası olmaz.
Çocukla görüşmeye dair maddelerin ihlali konusunda da açabileceğiniz bir dava bulunmamakta.
Yapabilecekleriniz:
1- Ödenmeyen nafakalar için icra takibi yapmak,
2- Bundan sonraki ayların ödemesi yapılmazsa icra ceza mahkemesinde nafakanın ödenmemesi nedeniyle tazyik hapsi talepli dava açmak,
3- Çocuğunuzun sigortasını bizzat yaptırıp ödediğiniz tutar için eşinize icra takibi yapmak.
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Boşanma anlaşmasını ihlal davası açamazsınız.
Boşanma kararınız kesinleştiği için boşanmayı iptal ettiremezsiniz.
Kaldı ki, boşanmayı iptal ettirmenin kocanız üzerinde baskı kurması dışında size doğrudan bir faydası olmaz.
Çocukla görüşmeye dair maddelerin ihlali konusunda da açabileceğiniz bir dava bulunmamakta.
Yapabilecekleriniz:
1- Ödenmeyen nafakalar için icra takibi yapmak,
2- Bundan sonraki ayların ödemesi yapılmazsa icra ceza mahkemesinde nafakanın ödenmemesi nedeniyle tazyik hapsi talepli dava açmak,
3- Çocuğunuzun sigortasını bizzat yaptırıp ödediğiniz tutar için eşinize icra takibi yapmak.
Peki teşekkürler.
Boşanmayı iptal davası ile ilgili, kanunda hiç bi bir boşluk, olumlu veya olumsuz bir emsal karar hiçmi yok? Uymadığı boşanma protokolü ile beni kandırıp haksız yere boşadığını düşünüyorum. Bunun içinde bir kanuni açık arıyorum.
Kesinleşmiş bir boşanma davasının iptali için dava açmanın bir yolu var mı diye araştırıyorum.
Ancak böyle bir yol bulunsa bile, sizin bu davayı açmaktaki hukuki yararınızı ortaya koymanız lazım.
Çünkü HMK 114/1-h'ye göre, "davacının, dava açmakta hukuki yararının bulunması" dava şartıdır.
Diyelim ki, boşanmanın iptali davası açmak için bir yol bulundu. Karşı taraf bunda sizin hukuki yararınızın olmadığını iddia edecek, sizin bunun cevabını tatmin edici şekilde vermeniz gerekecek.
Diyelim ki, boşanma iptal oldu, bu durumda eşiniz artık size ve çocuğunuza nafaka ödemek zorunda değil.
Sizinle veya çocuğunuzla görüşmek zorunda değil.
Siz yeniden daha sıkı bir protokol yaparak anlaşmalı boşanmayı düşünseniz, o protokole uyacağının garantisi yok.