Geçmişte İşyerimde SGK primim yatırlmadı.
2008 yılında çalıştığım bir işyerinde 6 ay boyunca sgk primlerim yatırılmadı. Daha sonra 1 ay daha sgk lı çalıştım ve işten ayrıldım. Şimdi bu sgk primleri 02.05.2008 tarihinden sonra başlatıldığı için emekliliğimde yaşımı etkiliyor ve bu 6 ay önemli hale geldi. Bilgi eksikliği nedeniyle (SGK numaramı 99 yılında aldım staj nedeniyle ama hiç prim yatmadı bu nedenle ben sigortalılık başlangıcımı 99 zannediyordum.) bunun takibini yapmadım ama ilk prim ödeme tarihinden itibaren SGK hizmet başlangıcı sayılıyormuş. Bu da 02.05.2008 tarihi olduğu için emekliliğimi etkiliyor.
Geriye dönük olarak hakkımı nasıl talep edebilirim.
Cevap: Geçmişte İşyerimde SGK primim yatırlmadı.
Bunun için hizmet tespit davası açmanız gerekmektedir. Ancak hizmet tespit davası için bir hak düşürücü süre söz konusudur.
5510 Sayılı Kanun’un 86. maddesinde, “Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.” hükmü yer almakta olup, hizmet tespit davaları, yasal dayanağını bu maddeden almaktadır.
2008 yılındaki çalışmanızın üzerinden 5 yıl geçtiği için hizmet tespiti davası için hak düşürücü süre söz konusudur. Ancak bunun istisnası şudur: İşyeriniz işe ilk girişinizi sosyal güvenlik kurumuna bildirdiyse, siz de kurumdan işe giriş bildirgenizi temin ederseniz, dava açmanızda hak düşürücü süre işlemez.