Zararı Karşılama Sonucu HAGB Alınabilir mi ?
Merhabalar,
Franchising olarak bayilik hizmeti verdiğim firma usulsüz işlem tespiti sebebiyle sözleşmeyi fesh etti ve tarafıma "Bilişim Sistemleri Aracılığı ile Nitelikli Dolandırıcılık" ve "Bilişim Sistemine Girme Ve Orada Kalma Suçu" sebebiyle Ağır Ceza Mahkemesine dava açtı.
Gelen bilir kişi raporunda 217 adet usulsüz işlem tespit edilmiş, ancak savcılık bu raporu bilgisayar bilen herkesin excel üzerinde hazırlayabileceğini belirtip yeni bir bilir kişi tayin etti. Son bilir kişi raporunda 2 adet işlemin gerçekleştiği tespit edildi ve bende zararın tarafımca karşılanacağını belirterek zarar tespiti yapmalarını istedim.
Sisteme üst düzey yetkilinin erişim bilgilerini kullanarak girdiğim için tarafıma verilmeyen bir yetkiyi kullandım ve bu sebepten böyle bir durumla karşılaştım. Dava dilekçesinde şifre kırma suçundan bahsedilmiş ancak tespit edilen bir şifre kırma eylemi yok ve şifre tahmin yolu ile yapılan bir giriş zaten.
Sizce nasıl bir sonuç alırım? Zararı karşıladığım için cezada indirim alabiliyorum sanırım. HAGB kararı verilebilir mi ? 2 işlem olduğu için zincirleme suç olarak mı görülür ?
Yardımlarınızı rica ederim.
Saygılar.
Cevap: Zararı Karşılama Sonucu HAGB Alınabilir mi ?
HAGB nin bazı şartları vardır, özetle daha önce sabıka olmaması, mevcut hagb olmaması (bunun detayı var ayrıntıya girmiyorum, daha önce böyle bir durum olmadığını varsayıyorum), hakimin insiyatifi ve aldığınız cezanın 2 yıl veya daha az olmasıdır. Zararı karşılamış olmanız direk olarak hagb yi etkilemez, alacağınız cezayı düşürür. Diyelim ki size 4 sene ceza verildi, zararı karşıladığınız için 3 e indi, hagb den yararlanamazsınız. Ama size 3 yıl ceza verildi, zararı karşıladınız, pişmanlığınızı belli ettiniz, hakimde de suçun tekrar etmeyeceği kanısı ve genel olumlu bir kanı oluştu (hakim diğer şartlar oluşsa bile istemezse hagb vermez), ceza 2 seneye indi o zaman hagb olabilir.
Davada dolandırıcılık yoksa bilişim sistemlerine usulsüz olarak girme kalma yarar sağlama vs diyorsa bunda hagb örnekleri var. iyi bir bilişim avukatına danışmanızda fayda var. Tek başına dolandırıcılıkta da hagb olabilir. Ama ikisinden birden açıldı ise zorlaşır. Fakat şunu unutmayın, bazı suçlar şikayete bağlıdır, şikayet geri çekilince dava düşer mesela hakaret gibi, ama sizin durumdaki dolandırıcılık ve bilişim sistemlerine izinsiz giriş kesinlikle şikayete bağlı suçlar değildir yani karşı taraf tüm şikayetleri geri çekse bile dava devam eder.
Cevap: Zararı Karşılama Sonucu HAGB Alınabilir mi ?
Mevcutta hagb kararım bulunmuyor.Teşekkür ederim Cemal bey ilginiz için.