Evlilik dışı çocuk olduğumdan hakkın üzerime geçmemesi
Merhaba Hukuki Forum sakinleri. Annemler 3 kardeş ve annemin bankalara borcu olduğundan reddi miras yaptı fakat evlilik dışı çocuk olduğumdan ötürü veraset ilamında adım geçmiyor. Bu durumda ne yapmam gerekir acaba?
Not: Babam ben doğduğumda beni kendi kütüğüne almış.
Cevap: Evlilik dışı çocuk olduğumdan hakkın üzerime geçmemesi
Veraset ilamı ölen kişinin yasal mirasçılarını gösterir.
Kişilerin miras reddi yapıp yapmayacakları önceden belli olmadığı için, veraset ilamında miras reddi yapılmadan önceki durum görünmelidir.
Ölen kişi kim? Mirasçılar kim?
Anne ile soybağı doğum ile kurulur. Dolayısıyla "evlilik dışı çocuk olduğumdan ötürü veraset ilamında adım geçmiyor." yorumunuz pek doğru görünmüyor. Veraset ilamında görünmeme sebebiniz olan kişinin mirasçısı olmayışınızdır. Ancak annenizin mirası reddetmesinden sonra size kalır.
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Veraset ilamı ölen kişinin yasal mirasçılarını gösterir.
Kişilerin miras reddi yapıp yapmayacakları önceden belli olmadığı için, veraset ilamında miras reddi yapılmadan önceki durum görünmelidir.
Ölen kişi kim? Mirasçılar kim?
Anne ile soybağı doğum ile kurulur. Dolayısıyla "evlilik dışı çocuk olduğumdan ötürü veraset ilamında adım geçmiyor." yorumunuz pek doğru görünmüyor. Veraset ilamında görünmeme sebebiniz olan kişinin mirasçısı olmayışınızdır. Ancak annenizin mirası reddetmesinden sonra size kalır.
Yanıtınız için teşekkür ederim Yusuf Selçuk Bey. İlk veraset ilamı çıkarıldığında reddi miras yapmamış kişilerin de ismi mevcuttu, red sonrası tekrar çıkartılan veraset ilamından bahsetmiştim.
Ölen kişi anneannem ve mirasçıları da kendi çocukları (dedem de vefat ettiğinden ötürü). Yusuf Selçuk Bey bana söylenen aynen bu, yani ikinci çıkarılan veraset ilamında adımın gözükmediği.
Öncelikle veraset ilamını GÖRÜN. Söylenen ile hareket etmek doğru olmaz.
Ayrıca veraset ilamını sulh hukuk mahkemesinin yanı sıra noterden de almak mümkün.
Sulh hukuk mahkemesinden alınmış olmasına dikkat edin.
Bu arada anneniz nüfus müdürlüğüne giderek vukuatlı nüfus örneği alsın. Orada sizin görünüp görünmediğinize bakın.
Yusuf Selçuk Bey, dediğiniz gibi yaptık. Annem nüfus müdürlüğüne gitti fakat herhangi bir yerde kaydı olmadığından herhangi bir belge verilmemiş. Önce nüfus kaydı yapması gerektiği söylenmiş.
E-Devlet sistemi üzerinden nüfüsla ilgili bir sorgulama yaptığımda ise kendimle ilgili bir kayda ulaşamadım.
Mevcut durumda annemin diğer kardeşi vesayet ilamını da göstermediğinden ötürü sanırım seçenek olarak Sulh Hukuk Mahkemesine giderek veraset ilamı iptali davası açmam gerekiyor değil mi? Yoksa öncesinde bir noterden veraset ilamı alıp alamayacağıma bakmam daha mı uygun olur Yusuf Selçuk Bey?
Tekrardan yanıtınız için teşekkür ederim.