Belirli süreli iş sözleşmesinde yer alan NET MAAŞ ım eksik yatıyor.
Merhabalar,
Sizlere bir sorum olacak umarım bana yardımcı olursunuz.
Bir yıldır bir firmada çalışmaktayım ve firmaya girerken 6 aylık deneme süresi adı altında belli bir ücretle sözleşmesiz olarak çalışmaya başladım ve akabinde o ay bana belirli süreli bir iş sözleşmesi imzalattılar.Sözleşme imzaladığım günden başlayıp o yılın sonuna kadar ( İmza atılan ay Ekim ayı) belirli bir net maaş ve 2017-2018 yılları arasında belirli bir net maaş+agi olarak yapıldı. Burada vurgulamak isterim Sözleşmede NET MAAŞ olarak ibare var bende ona göre imza attım. Şuan vergi dilimine girdim denerek net maaş üzerinden kesinti yapılmakta ve ben bu durumu ilk ay olduğu için iş verenime yumuşak ama kanunu bir dille mail atmak istiyorum. Forumda yazılan yazılar haklı fesih yönünde ama bu durumu şu kanunun şu maddesi diye yazabilecek bir arkadaş varsa çok mutlu olacağım. Çünkü işverenim kendi mesleği açısından yönetmelik ve mevzuatları yalayıp yutmuş birisi karşısına çıktığımda bilerek gitmek istiyorum.
Yardımlarınız için teşekkürler.
Cevap: Belirli süreli iş sözleşmesinde yer alan NET MAAŞ ım eksik yatıyor.
Maaş belli bir miktarın üzerine çıktığı için devlet bu miktardan vergi alıyor.Bunu iş verenler değil verginin muhatabı olan çalışanlar karşılar.Yani bu miktarlar için otomatik kesinti olup devlete ödenen vergi hanesine yazılır şirket muhasebesi tarafından.Şu haliyle iş verenin yaptığı yanlış bir şey yok.
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Maaş belli bir miktarın üzerine çıktığı için devlet bu miktardan vergi alıyor.Bunu iş verenler değil verginin muhatabı olan çalışanlar karşılar.Yani bu miktarlar için otomatik kesinti olup devlete ödenen vergi hanesine yazılır şirket muhasebesi tarafından.Şu haliyle iş verenin yaptığı yanlış bir şey yok.
Bu sözleşmede ne yazdığına bağlı. Sayın yalnicipk'in dediği gibi iş sözleşmesi net maaş üzerinden yapılmışsa, bir üst dilime geçildiğinde brüt maaşın arttırılarak çıkan verginin şirket tarafından karşılanması gerekir.
Sözleşmede bu durum bu şekilde belirtildiyse evet ancak normal şartlarda çalışandan kesildiğine sürekli şahit oluyoruz.Sözleşmeyi görerek en net açıklama yapılabilir.