Pencere Dışı, Trabzan İçi Stor Perde
Merhaba arkadaşlar,
Sahibi olduğum daireye aşağıda da fotoğrafını eklediğim gibi bir motorlu stor perde yaptırmak istiyorum. Bahsettiğim perde basit bir güneşlik olacak olup özellikle de binanın dış cephesine uyacak bir renk seçeceğim.
Perdeyi pencerenin dış tarafına takacak olup, fransız balkonun trabzanının iç tarafında olacak. Çok basit bir sisteme sahipolmakla beraber, ikişer tarafındaki telin üzerinde aşağı yukarı hareket edip bir kasaya sahip olmayacak.
Apartman yöneticisine usulen sorduğumda, apartman toplantısında bu konuya değinmemi istedi.
Bu bağlamda sormak istediğim:
1) Fransız balkon tarafıma ait olduğu için trabzanı aşmamak kaidesiyle oraya koyduğum güneşlik diğer kat maliklerinin onayına her halükarda tabi midir?
2)Yargıtay 18.Hukuk Dairesi, 19.3.2002 Tarih,-2002/1395 Esas, 2002/2784 Sayılı Karar'ına göre
Alıntı:
Rüzgar ve/veya güneşten korunması açısından - zorunlu bir ihtiyaç olarak görüldüğünden- sadece bu ihtiyacı karşılamak üzere , pencere ve balkonlarda panjur yapılması, bina yapısıyla bütünleşen sabit bir tesis niteliğinde olmaması , daha doğrusu basit bir şekilde , yapıda hasar oluşturmadan kolaylıkla sökülebilme imkanı olan bir güneşlik olması Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırılık oluşturmayacaktır. Bu nitelikteki bir panjurun pencere veya balkonlara yapılmış olması, anayapının dış görünümü dediğimiz ve estetik olarak kastedilen unsurunu bozmadığı taktirde ortak yerlere müdahale olarak kabul edilmez. Ancak komşuların , diğer bağımsız bölümlerin deniz, orman, göl, dağ , bahçe gibi bakış açılarında olan özel manzarasını kapatması halinde bu durum Kat Mülkiyeti Kanunu'na aykırılık oluşturacaktır.
Demektedir. Benim kullanmak istediğim sistem sabit bir kasaya sahip olmamakla beraber sadece aşağı yukarı hareket etmektedir ve kimsenin görüşünü kapatma ihtimali zaten bulunmamaktadır.
3) Apartman yöneticisi aslında ben daha taşınmadan önce topluca aldıkları bir kararla isteyen dairelerin pencerelerine tek bir tip olmak üzere panjur yapma izni verdiklerini söyledi. Benim durumumda kullanacağım güneşlik bir panjurdan ziyade stor perde olduğu için ayrıca izin almam gerektiğini söyledi.
Sizden bu noktada ricam, şayet yardım etmek isterseniz, apartman yöneticisine gösterebileceğim yasalar, mevzuatlar veya kararlar önermenizdir. Gene de görüntüyü bozmayacak bir renk seçeceğim. Trabzandan içeride kalacağı için balkonda kullanılan bir güneşlik olarak geçiyor olması lazım yasal açıdan.
Değerli tavsiyelerinizi bekliyor, şimdiden yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
http://www.desaperde.com/images/dis-cephe-stor/1.jpg
Saygılarımla.
Cevap: Pencere Dışı, Trabzan İçi Stor Perde
Neden pencerenin iç tarafına taktırmıyorsunuz?
Bu en azından sorunu çözer.
Cevap: Pencere Dışı, Trabzan İçi Stor Perde
Selçuk Bey cevabınız için teşekkür ederim.
Pencerenin dışına yapmak istemem perde inikken camı açıp kapayabilmem için. Kullanacağım kumaş geçirgen, ışık ve hava girebiliyor, arka tarafı da görmemi sağlıyor, sadece güneş ışığını ve böylece ısıyı engelliyor.
Bahsettiğim hususta aklınıza bir çözüm geldi mi?