Ev sahibi ile yaşadığım sorunlar Hakkında..
Herkese merhaba konuları araştırdım ancak tam sorunuma cevap bulamaadığım için bu başlığı açtım.. Biz ev sahibimiz ile 3 Yıllık Kontrat imzaladık.Bu 3Yıllık süre içerisinde zaman zaman ihtiyacı olduğunu belirterek apartman giderleri için elden verdik.. 3 yılın sonunda gelerek evi boşaltmamızı istedi.. Bizde biraz süre istedik istediğimiz süre içerisinde kiraladığımız evin tadilatının bitmemesi sebebi ile taşınamadık.. Ev sahibi haklı olarak tepkisini gösterdi.. Ama tepkisini biraz fazla gösterince kavga çıktı ve sonuç karakolda şikayetçi olarak bitirdik.. İlk zamanlarda adamın insanlığına güvenerek anlaşmamımızın altında bir kontrat yaptık yani 600TL ile anlaştık ama 280TL lik bir bir sözleşme var elimde.. Ayrıca maddeler arasında sözleşme 1 ay içerisinde yenilenmez ise aynı kontrat geçerli olur şeklinde bir madde var.. Ev sahibi daha önce elden verdiklerimizi vermediğimizi iddaa ederek evden çıkarırırm sizi şeklinde tehdit ediyor..
* Ben 280 olan kiraya fazla yatırarak 600TL yatırdığıma dair bankadan döküm aldığım zaman Yani toplam oturduğum süre içerisinde ödediğim ve toplam kira bedelinden oluşan farkı tahsil edebilir miyim ?
* Ayrıca maddelerde belirtilen süre içerisnde yenilenmediği için ben kirayı vererek 3 yıl daha o konutta oturabilir miyim ? Ev sahibinin kanuni herhangi bir yaptırımı olabilir mi ?
Cevap: Ev sahibi ile yaşadığım sorunlar Hakkında..
280 TL'lik kira sözleşmesini neden yaptığınızı anlamadım.
Ev sahibinin elden aldığı kiraları almadım demesi kötü niyetli bir davranıştır.
Sizin 600 TL olan kiranın 280 TL olduğunu iddia etmeniz de kötü niyetli davranıştır.
Hukuk düzeni kötü niyetli davranışları korumaz.
Kira 280 TL ise 36 ay boyunca neden 600 TL ödediniz sorusunun cevabını da veremezsiniz.
Ancak sizin işinize yarayacak bir madde Türk Borçlar Kanunu 347/1. maddede var:
"MADDE 347. Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."
Yani siz kiranızı (ÜFE oranında artış yaparak) düzenli ödediğiniz sürece 10 yıla kadar oturma şansınız var.