Evlendim soyadım değişti. Kira sözleşmesi ne olur?
Merhaba,
01-08-2014 tarihinde oturduğum ev için kira sözleşmesi imzaladım. Sözleşmede süre 1 yıllık yazıyor. Fakat 1 sene sonrasında hiç sözleşme yenilenmedi. Ev sahibi telefon ile her sene sonunda istediği zammı söyledi ve ben bankaya yeni tutarındaki kirayı yatırdım.Her ay kiramı hiç geciktirmeden banka ile yatırdım.
Bir buçuk ay önce evlendim. Maddi durumlar sebebiyle benim evde kaldık. Eşim benim evime taşındı. 1 Ağustos da sözleşme bitiyor. Ev sahibi beni aradı kiraya %23 zam yaptığını yeni kirayı Ağustos ayında bu şekilde yatırmamı söyledi. Sanırım artık iki kişi olduğumuz için bu oranda kira arttırımında bulunmak istemekte. İmzaladığım sözleşmede TEFE TÜFE ortalamasına ya da yıllık enflasyon oranında zam yapabilir yazıyor. Bu kadar zam yapabilir mi? Soyadım değiştiği ve sözleşmede eski kızlık soyadım olduğu için mağdur duruma düşebilir miyim? Nasıl haklarım vardır ve ne yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
Cevap: Evlendim soyadım değişti. Kira sözleşmesi ne olur?
Kira sözleşmesi yazılı veya sözlüde olabilir Daha önce kira kontratı var fakat yenilenmemiş ise kontrat aynen geçerliliğini korur.
Sözleşmede TC no var ise sıkıntı yoktur
Siz kiranızı TEFE TÜFE her ne ise hesaplayıp Bankaya yatırın.
Bırakın gerisini Mal sahibi düşünsün
Kira sözleşmesinde TC kimlik no olmasa da kiminle yapıldığı bellidir. Soyadınızın değişmesi sizi başka bir kişi yapmaz.
Kiracı çıkacağını 15 gün önce bildirmediği sürece kira sözleşmesi birer yıllık sürelerle yenilenir.
Yeni dönemde değişen tek şey kiranın ÜFE oranında arttırılmasıdır.
3 Temmuzda açıklanan ÜFE oranı %9,98, (yaklaşık yüzde 10) dur.
3 Ağustos ayında açıklanacak orana göre artış yapmanız yeterlidir.
Merhaba bilgi için çok teşekkürler. Bu Ağustos ayında söylediğiniz gibi üfe oranında arttırım yapıp kira ödediğimde. Ev sahibi bir sene sonra Ağustos ayı gelmeden evden çıkmamı isteyebilir mi? Sözleşme her sene 1 yıllık olarak mı tekrar kendini yenilemektedir.
Kira sözleşmesi 1 yılda olur beş yılda sizin anlaşmanıza bakar.
Mal sahibi ancak sizin evi hor kullanmanız binada huzursuzluk yapmanız ev dışında başka amaçla kullanmanız
veya kendisi çok yakını oturmak istemesi gibi durumda size tahliye Davası açabilir.
Kendisi veya 1. derece akrabası oturmaz evi siz tahliye ettikten sonra başkasına kiralarsa sizin dava açma hakkınız var