-
E bordro hakkında
Merhaba arkadaşlar 2-3 safa bankada kredi çekmek için gelir belgesine ihtiyacım oldu kuruma başvurdum kurum e devlet şifremle çıktı alıp bana bordro verdi bordro da gösterilmeyen ek ödemeyi exel üzerinde ekleyip imzalı mühürlü kaşeli yapıp verdi ama ek ödeme 50-60 TL fazla gösterilmiş benimde sonradan haberim oldu şimdi sorum su burda bir sahtecilik ya da hatta varmı varsa benim sorumluluğum yoksa kurum sorumluluğunda mı lütfen acil cvp bundan çok korkuyorum engeli olarak işe girdim yeni ev aldım yardımlarınızı bekliyorum saygılar
-
Cevap: E bordro hakkında
Nedir bu korkunuzun sebebi, neredeyse uçan kuştan korkar durumdasınız acaba üstümde uıçsa bir şey olur mu, kuşun üzerimde uçması benim suçum olur mu modundasınız.
Vazgeçin bu kadar evhamdan, yoksa hayat sizin için giderek çekilmez olacaktır.
Bahsettiğiniz olayda bir sahtecilik olmadığı gibi, sizi zor durumda bırakacak bir surum da yok.
-
Erdoğan bey korkularımın geçerli sebepleri var dinlemek isterseniz özelde paylaşabilirim ayrıca cevabınız içinde tşk Ederim sorunumda ki bir detay beni korkuttu ben bordro yu istediğimde e devlet şifremle giriş yapıp bordro yu çıkardılar bordro da mevcut olmayan ek ödemeyi exel de ekleyip çıktı alındı ama ek ödeme 50-60 TL fazla gösterilmiş bu gerçek dışı bir beyan olmasında korkuyorum bir sıkıntı çıkarsa sorumluluğum ne boyutta bunu merak ediyorum bordro kurum amiri tarafında mühür kaşe imzalandı
-
Dediğiniz üzere, belgeyi zaten bizzat düzenlememişsiniz. Kaldı ki mesele, bankadan kredi çekip-çekemeyeceğiniz ile alakalı. Belgeyi alıp onaylayacak birim resmi kurum statüsünde değil. Dolayısıyla ortada "resmi evrakta sahtecilik" gibi bir suç da oluşmuyor.
Bankalardan müşterilere kredi verilmesi için bu tip ufak oynamalara giderek, bankalar dahil, kurallardan taviz verilebiliyor. Her şey siz kredi alabilin diye. Buna dikkatsizlik diyeceksek bile, belgenin verildiği resmi kurum görevlisinin dikkatsizliği yüzünden işlem yapılırsa resmi belgede sahtecilik suçu oluşmaz.
Resmi evrakta sahtecilik suçunun somut bir eyleme dönüştüğünün ispatı için, işten sizin ya da birilerinin karlı bir sonuca ulaşması gerekir. Bu kar maddi ya da manevi olabilir. Bu suç için sizin, belgeyi düzenleyip, devlet kurumuna vermeniz gerekir.
-
Benim çalıştığım kurum kamu kurumu ve ben o bordro ile kredi çektim kredi çektiğim banka kamu bankası ya da özel olsa yarın ya da daha sonra bordro da ki sıkıntı anlaşılırsa akıbetim ne olur sorumluluğum ne boyutta var çünkü e devlet şifrrem kullanıldı
-
Bordronun altında kimin kaşesi var? Kaşe bizzat size ait değil ki? Yani bordroyu aldığınız kurum bordronun doğruluğunu kaşeleyerek teyit etmiş zaten.
Tekrarlıyorum, bu suçun oluşması için belgeyi sizin düzenleyip, bizzat imzalayıp özel bir kuruma değil doğrudan devlet kurumuna vermeniz gerekir. Üstüne sonucunda da kar elde etmeniz lazım. Nerede çalıştığınız kredi çekmeniz için önemli değildir.
Gereksiz yere pesimist olacaksak da sizi zarara ya da borca sokacak bir hatanın sahtecilik olarak değerlendirilmesinin mümkünatı yoktur. Herşeyi geçtim fikrimiz sizin için yetersiz geliyorsa şunu düşünün; zaten bir problem olsa kredi onayınız çıkmazdı.
-
Sorun ettiğiniz ek ödeme miktarını hatalı gösteren excel çıktısı sizin e devlet şifrenizle alınmadı değil mi?
E bordro çıktısı e devlet şifrenizle alındıktan sonra kurum yetkilisi tarafından excel dosyasından alınan çıktıda sahtecilik suçu oluşmamıştır.
-
Magdurcd cvplarınuz için teşekkür ederim ben siz dahil buradaki tüm arkadaşların fikirlerine saygı duyuyorum ve inanmiyorum merak ettiğim husus şudur yarın öbür gün bordro daki mevla aldığım maaş ta fazla olduğu anlaşılırsa ne olur birde kaşe mühür kurum amirine ait
- - - Updated - - -
Hayr Erdoğan hocam sorun olduğunu düşündüğüm mevla e devlette exel e aktarıldıktıkran sonra ekleniyor