Merhaba. Bugün babam adına tebliğ zarfı geldi ve ben aldım onu ancak babam 2011'de öldü. Bir sürü borç yazıyor ödeme emri olarak.Vergi dairesinden gelmiş. Ben buna nasıl itiraz edebilirim? Ölü kişi üzerine nasıl borç gönderiliyor anlamadım.
Printable View
Merhaba. Bugün babam adına tebliğ zarfı geldi ve ben aldım onu ancak babam 2011'de öldü. Bir sürü borç yazıyor ödeme emri olarak.Vergi dairesinden gelmiş. Ben buna nasıl itiraz edebilirim? Ölü kişi üzerine nasıl borç gönderiliyor anlamadım.
Ne borcuymus pek istenen?
Bir sürü takip dosya numarası var borç olarak yazıyor 2bine yakın.Borçlunun faaliyeti yazıyor çay ocakları,kıraathaneler,kahvehane yazıyor. Babam temizlik malzemesi satıyordu,emlakçıydı o kadar ne borcu anlamadım.
Vefat eden kişinin sağlığında yaptığı işler nedeniyle doğmuş ama ödenmemiş vergi borçları ise, borcun bildirilmesi normal.
Miras , sadece vefat edenin geriye bıraktığı parası-malından ibaret değildir, borçları da mirasıdır.
Vergi usul kanununa göre vergi alacakları takip eden yıl başından sayılmak üzere 5 yıl sonunda zamanaşımına uğrar.
Borca itirazı ne şekilde ve ne sürede yapacağınız gelen tebligat zarfında yazar. İtiraz süreleri kısadır, hak kaybına uğramamak için dikkatli okumalı.
Eğer borç yaşadığı döneme yani 2011 ve öncesine aitse zamanaşımı itirazı olabilir.
Babanızın 2011 yılında belli bir vergi ödedikten sonra 2012-2016 yıllarında (hayatta olmadığı için) hiç vergi ödemeyince belki de o yıllar için takdir komisyonu olması gereken bir vergi çıkarmış olabilir. Bunun için de yine mirasçı olarak vergi dairesine itiraz etmelisiniz veya vergi mahkemesinde dava açmak gerekebilir.
Olayın mahiyetini anlamak için gelen tebligatlar incelenmeli.