Audi Yetkili Servise Dava Açma
Merhaba,
Ben 1 ay öncesinde kaza yaptığım da; aracımı 15.05.2017 de AUDI servisine vermiştim. Ancak aracımı 15 gün sonra teslim aldığımda(30.05.2017), araç içindeki aksiyon kameralara bakınca gördüm ki, aracımla birçok yere gidilmiş(40km), (Çekmeköy'den Ömerli'ye kadar) ve çeşitli birçok olay yaşanmıştır. Personel araç ile Ömerli'nin içine gidiyor, aracın önüne gelip idrarını yapıyor ve sonra elini yıkamadan araca geri biniyor. Dönüşte Nişantepe'ye gidiyor, orda Carrefour markete gidiyor.
Firma müdürü geldi görüntüleri izledi özür diledi merak etmeyin gereken yapılacak dedi. Daha sonra personele ihtar verilmiş, savunması istenmiş. Savunmaya yok rahatsızlığım var idrar yolu enfeksiyonum, o yüzden tuvaletimi tutamıyorum bu yüzden böyle birşey oldu. Ve dönüştede migren hastalığım var aç kalamıyorum o yüzden carrefoura gittim demiş. Ve bana detaylı temizlik teklif edildi. Bende kabul etmedim, manevi tazminat davası açmak istiyorum. Sonuçta ben arabamı a veya b kişisine vermedim. Yetkili servisin güvencesine güvenerek teslim ettim.
Sizce izlenecek yol nedir? Bazen uğraşmaya değmez diyorum sonra yaptıkları cezasız kalmasın diyorum.
Cevap: Audi Yetkili Servise Dava Açma
Bahsettiğiniz olay, güveni kötüye kullanma suçunun nitelikli halini oluşturur. Şöyle ki,
Güveni kötüye kullanma
Madde 155- (1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
Servisin sorumluluğu ise, "Adam çalıştıranın sorumluluğu" başlığı ile Borçlar Kanunu'nda tanımlanmıştır.
MADDE 66- Adam çalıştıran, çalışanın, kendisine verilen işin yapılması sırasında başkalarına verdiği zararı gidermekle yükümlüdür.
Peki size verilen zarar nedir?
Aracınızın 40 km.lik yıpranması, tamirin geç gerçekleşmesi (bu süre içerisinde aracınızı kullanamamanız) sebebiyle uğramış olduğunuz zararlar maddi zararlarınızdır. Bu zararlarınızın parasal karşılığı bilirkişi tarafından tayin edilecektir.
Fakat ben olayda manevi bir zararınızın olduğunu düşünmüyorum. Manevi tazminat talep edebilmek için kişilik haklarınızın saldırıya uğraması gerekir. Kişilik haklarınızın zarara uğradığı iddiasını ise siz kanıtlayacaksınız.