Limited Şirketinde hissedarın borç sorumluluğu ?
Merhaba, 100.000 tl sermayeli bir şirkette 1.000 tl lik %1 hisseye sahibim. Faliyet durdurma öncesinde toplam 15 20 bin tl arası bir vergi borcu kaldı ödenmeyen. Bunlar tam emin olmamakla birlikte birden farklı kurumlara bulunmakta. Yani yarısı sigortaya yarısı vergi dairesine gibi örnek verebilirim. Benim merak ettiğim konu ise ben bu borçtan hissem oranındamı sorumluyum ? Yani icra takibi başlatıldığında benim borcum toplam 1.000 tl mi olacak ? Evet ise bu 1.000 tl yi ödediğimde benim borcum bitmişmi olacak ? Bu hisse sahipliği oranında borca ortak olma durumu 100.000 sermayede %1 den 1000 tl mi olacak, yoksa hisse oranım %1 olduğu için toplam borcun %1 mi olacak ? Ve son sorum 2 farklı kurum olduğu için ikisine birdenmi 1.000 er tl borçalanacağım ? Şimdiden yardımcı olacak hukukçulara teşekkür ediyorum.
Cevap: Limited Şirketinde hissedarın borç sorumluluğu ?
Eğer yönetici sıfatı olmayan ortak iseniz, her amme alacağından hisseniz oranında sorumlu olacaksınız.
Bir vergi borcunuz 5000, diğeri 12.000 TL olsun. Hisseniz %1 ise, 50 TL ve 120 TL'den sorumlusunuz.
Ama 1.000.000 TL bir başka amme alacağı olsaydı ondan da 10.000 TL ile sorumlu olacaktınız.
(Hissenizin 1000 TL oluşu değil, sermaye içindeki oranı önemlidir.)
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Eğer yönetici sıfatı olmayan ortak iseniz, her amme alacağından hisseniz oranında sorumlu olacaksınız.
Bir vergi borcunuz 5000, diğeri 12.000 TL olsun. Hisseniz %1 ise, 50 TL ve 120 TL'den sorumlusunuz.
Ama 1.000.000 TL bir başka amme alacağı olsaydı ondan da 10.000 TL ile sorumlu olacaktınız.
(Hissenizin 1000 TL oluşu değil, sermaye içindeki oranı önemlidir.)
Merhaba, çok teşekkür ederim bukadar hızlı yanıt verdiğiniz için. Peki müdürlüğümün bulunup bulunmaması herhangi bir değişiklik için etkenmi, çünkü müdürlüğümde var. He birde adıma bir araba var. Bu örnekte verdiğiniz kadar haciz konup, bende bu önrekteki tutarı yatırarak tamamen borçtan ve hacizdan kurtulmuş olacağım. Yanlış anladığım biryer varmı acaba ? Yani 5000 tl olan borçtan 50 tl haciz, 12.000 tl olan dan 120 tl lik haciz konacak ve ben bunları ödeyip borcumu sıfırlamış olacağım.
Limited şirkette şirketin kendi malvarlığı bulunmuyorsa, müdür amme alacaklarının tamamından sorumludur.
Yukarıda "yönetici sıfatına sahip olmayan ortak" ifadesiyle buna işaret etmiştim.
Şirketin malvarlığı ile karşılanmasına imkan olmayan tüm amme alacağını ödemek zorundasınız.