üniversitede çalışan öğretmenin ek ders sorunu
merhaba, ondokuz mayıs üniversitesi bünyesinde kurulmuş zihin engelliler merkezinde zihin engelli öğretmeni kadrosunda çalışıyorum.kurumda engelli çocuklarla haftada ortalama 25-30 saat aktif olarak derse giriyorum.2016 yılının şubat ayına kadar 15 saat maaş karşılığı çalışmamdan fazlasını ek ders olarak alıyorduk.ancak o tarihten sonra rektörlük herhangi bir gerekçe göstermeden ek ders ödememeye başladı.şu an ek ders alamıyoruz.MEB okullarında çalışan öğretmenler ile çeşitli üniversitelerde bu tür kurumlarda çalışan öğretmenler fazla çalışma karşılığında ek ders almaktadır.kurumda 6 öğretmeniz bize hakkımız olan ek ders ödememizi yapmıyorlar.nasıl bir yol izlemeliyiz? dava açsak kazanabilir miyiz? teşekkürler
Cevap: üniversitede çalışan öğretmenin ek ders sorunu
Öncelikle e-devletten SGK kayıtlarına bakarak hangi işyerine bağlı olarak ve hangi statüde çalıştığınıza bakın.
Memur, sözleşmeli memur, işçi statüsünde çalışmanız nedeniyle farklı uygulamalar olabilir.
Sonra YÖK mevzuatı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi yönetmeliklerini inceleyin.
Zaman içinde mevzuat değişmiş olabilir. Daha önce 15 saat üzeri ek ders sayılırken şimdi mesela 25 saat olabilir.
Geriye dönük beş yıllık ücret alacaklarınızı talep edebilirsiniz, öncesi zamanaşımına uğrar. 2016 sonrası olduğu için tamamını talep edebileceksiniz.
İncelemelerinizden sonra ek ders ücreti almaya hak kazandığınızdan eminseniz;
memur statüsünde iseniz SGK'dan teyit ettiğiniz işverene başvurarak tarih ve tutarlarıyla ek ders ücretinizin ödenmesini talep eden bir dilekçe verin. Dilekçenin kopyasının üzerine tarih ve sayı alın. 60 gün içinde cevap verilmezse örtülü ret sayılır, idare mahkemesinde ret kararının iptali için dava açmanız gerekir.
işçi statüsündeyseniz, SGK'dan teyit ettiğiniz işverene noterden ihtar çekerek ek ders ücretlerinizin 7 gün içinde ödenmesini talep edin. Ödenmez veya cevap verilmezse iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.
Cevap: üniversitede çalışan öğretmenin ek ders sorunu
cevabınız için teşekkür ediyorum, ben burada memur statüsünde çalışıyorum.daha önceki yıllarda ödendi ama sonradan kesildi.bir de önceki yıllarda bir öğretmen arkadaşımız daha dava etmiş mahkemeden yönetmelikte 15 saat fazlası ek ders olarak ödenir diye bir ibare olmadığında üniversitenin inisiyatifine bırakılmış konu.ancak bu karara rağmen üniversite ödeme yaptı, sonradan açıklama yapmadan kestiler.yani bu ek ders durumuyla alakalı meb , yök' e bağlı üniversiteler ödeme yapıyor, bir de daha önceden aldığımızı emsal gösterip olumlu sonuç alabilir miyiz? teşekkürler