Alacağımı nasıl tahsil edebilirim ?
Öncelikle herkese iyi günler,
Kendi adıma kayıtlı faturalı hattım üzerinden arkadaşımın ricası ile telefon aldık. Beraber bayiye gidip aldığımız telefon için kendisi bana sözlü olarak çıkacak tüm faturaları ödeyeceğini belirtti. Bayiden gidip telefonu beraber aldık. Kendisi telefonu aldı çıktı bende 5 dk. daha evrakları imzalamak için bayideydim. Kendisi çıkan faturalardan sadece bir tanesini ödedi kalanları ödemedi ve hattım iletişime kapatıldı. Ödenen faturadan sonra 4 fatura daha çıktı. Kendisi ile whatsapp üzerinden yaptığımız konuşmalar mevcut. Kendisi borcu ödeyeceğini şu an üzerinde olmadığını, hesaplarına bloke geldiğini belirterek devamlı erteliyor. Bu olaydan dolayı savcılığa ilgili suçtan cezalandırılması için dilekçe verdim. Savcılık kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vererek dolandırıcılık olarak nitelendirdi ve Sulh Ceza mahkemelerine itirazda bulunacağımı belirtmiş. Bende itiraz dilekçesi ile birlikte whatsapp konuşmalarının çıktısını ekleyerek dilekçeyi sundum. Sulh ceza mahkemesindende kesin red kararı çıkmış. Mağduriyetimi nasıl belirteceğim. Nereye başvurmam gerekli yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. :(:(
Cevap: Alacağımı nasıl tahsil edebilirim ?
Ortada dolandırıcılık yok.İlamsız icraya başvuracaksınız itiraz ederse icra ortadan kalkar, etmezse icra kesinleşir.Etmemesini umup etmezse icra için sıraya gireceksiniz.Aleti sizle beraber almaya giden evrakların imzalanmasını dahi beklemeden telefonu alıp uzayan bir kişiye böyle bir kıyak yapmanın elbette cezası olacaktır.Şu anda onu çekmektesiniz.Dua edinde borcu kabul etsin aksi halde tahsilatı çok zor gözüküyor.
Borcu kabullendiğini gösteren 'sen birinden borç bul ben sana şu tarihte ödeyeceğim' gibi konuşması olan whatsapp yazışmaları mevcut bunlar delil niteliği taşır mı ?
Belli miktarın üzerine evrak istenir(senet vb.) yok ise alacak davasında hakime konuşma içeriği sunulabilir ancak bu konuşma kayıtları çok basit programlarla olmasa da oluşturulabildiği ve resmi bir tarafı olmadığı için yeterli olmayabilir.Gene kişi bu konuşmadan sonra parayı verdim diyebilir.Dava açan siz oladuğunuza göre ispat yükü sizde.Senet vermesini teklif edin.Öyle daha avantajlı olur.
İyi günler kişi ilamsız icraya itiraz etmiş ve şu an itirazın durdurulması için dilekçe vermem gerekiyormuş mahkemeye nasıl bir dilekçe yazmam gerekiyor. Elimde Whatsapp konuşmaları mevcut bu konuşmaları çıkartıp ek olarak sunmam gerekiyor mu ? Avukat tutsam daha iyi mi olur ? Barodan avukat nasıl isteyebilirim :(