-
Kira Sözleşmesi
Dairemi bir yıllık peşin ödeme alarak kiraya verdim. Bir yılın sonunda kiracımı çıkartma hakkım var mı? Sözleşmenin sonuna doğru anlaşamazsak ve sözleşme yenilemezsek sözleşme bitimiyle tahliye etmesi gerekir mi yoksa bir süre daha oturma hakkına sahip mi? Yani ben çıkmasını istediğim halde oturmakta ısrarcı olursa benim neler yapmam gerekir? Daha öncesinde böyle konulardan başım yandı bu kez daha dikkatli olmak istiyorum. Sözleşmeyi daha dikkatli hazırlamak istediğim için hukuk insanlarından yardım istedim. Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.
-
Cevap: Kira Sözleşmesi
Kiraya verenin (sizin) bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetme yetkiniz -ilk 10 yıl için- yoktur. Sözleşme süresinin bitmesinin bir önemi yoktur. Sözleşme süresinin bitimine dayalı olarak feshetme yetkisi ancak kiracıya tanınmış bir yetkidir. Kiracı isterse sözleşmeyi sona erdirebilir, onun da uyması gereken süreler vardır.
Bildirim haricinde bir de dava yoluyla sözleşmeyi feshetmek mümkündür. Bunun için iki olasılık vardır:
1-Gereksinim, yeniden inşa ve imar (a-Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da
işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, b-Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise)
2- taşınmazı başkasına satmaya karar verirseniz alacak yeni malikin gereksinimi
Kiracıyı tahliye etmenin bir diğer yolu da tahliye taahhütnamesi düzenlemektir. Yani kiracının taşınmazı tahliye edeceğine dair bir taahhütname vermesi gerekir. Fakat bu belgenin nasıl düzenleneceği, uygulamada yaratacağı sorunlar vs. sebebiyle bir avukata ofisinde danışmanız yararınıza olacaktır.