Bir borca kefil olma hakkında bakar mıınız?
Merhabalar,
Babam bir arkadaşının dükkan kirası için kefil olmuş. Ama adam şimdi dükkan kirasını ödeyemiyor babamda bu şahısla artık ilişkisini kesti.
Ama eskiden kalma imzalı bir şey var. Bu adamda dükkan kirasını şimdi ödemiyor 5 bin tl yani ödeyeceğim demiş ama ben pek zannetmiyorum.
Ve bizim eve icra kağıdı gelmiş o adamında evine icra kağıdı gitmiş hatta aynı anda gelmiş
Bu durumda neler olabilir? Babam kefil olmaktan çekilebilir mi? Adamın borcunu 5 gün içinde ödemesi gerekiyor. Eğer ödemezse ne olur?
Babam itiraz edip herhangi bir durumda kefil olmaktan çıkabilir mi?
Cevap: Bir borca kefil olma hakkında bakar mıınız?
Babanız hangi tarihte kefil olmuş? 01/07/2012 tarihinde yeni Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonraki kefaletlerde aşağıdaki şartlar yoksa kefalet geçersizdir:
1. Borçlu kefil olduğunu, kefalet süresi ve miktarının üst sınırını kendi el yazısı ile yazmalıdır.
(Falanca adreste bulunan filancanın kira borcu için 10 yıl süreyle ve 20.000 TL ana para ile sınırlı olarak kefil oldum.) gibi.
2. Eğer bu müteselsil kefalet ise yine borçlu kendi el yazısı ile müteselsil kefil veya müşterek borçlu diye yazmalı. Aksi takdirde adi kefalet sayılır. Adi kefalette önce asıl borçluya gidilmeli, ödemezse kefile gidilebilir.
3. Eşin yazılı rızası alınmalı.
Eğer 01/07/2012 tarihinden sonra yapılmış bir kefalet ise ve yukarıdaki 3 şart yoksa tebligatın alınmasından sonra 7 gün içinde kefalet sözleşmesinin geçersizliğini öne sürerek icraya itiraz etmek gerekir. 7 gün içinde itiraz edilmeyen icra kesinleşir. 7 gün babanıza veya muhtara tebliğ edilmesiyle başlar.
Alıntı:
Stj.Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Babanız hangi tarihte kefil olmuş? 01/07/2012 tarihinde yeni Borçlar Kanunu yürürlüğe girdi. Bu tarihten sonraki kefaletlerde aşağıdaki şartlar yoksa kefalet geçersizdir:
1. Borçlu kefil olduğunu, kefalet süresi ve miktarının üst sınırını kendi el yazısı ile yazmalıdır.
(Falanca adreste bulunan filancanın kira borcu için 10 yıl süreyle ve 20.000 TL ana para ile sınırlı olarak kefil oldum.) gibi.
2. Eğer bu müteselsil kefalet ise yine borçlu kendi el yazısı ile müteselsil kefil veya müşterek borçlu diye yazmalı. Aksi takdirde adi kefalet sayılır. Adi kefalette önce asıl borçluya gidilmeli, ödemezse kefile gidilebilir.
3. Eşin yazılı rızası alınmalı.
Eğer 01/07/2012 tarihinden sonra yapılmış bir kefalet ise ve yukarıdaki 3 şart yoksa tebligatın alınmasından sonra 7 gün içinde kefalet sözleşmesinin geçersizliğini öne sürerek icraya itiraz etmek gerekir. 7 gün içinde itiraz edilmeyen icra kesinleşir. 7 gün babanıza veya muhtara tebliğ edilmesiyle başlar.
İmza 2009'da atılmış ne yapılabilir? Karşı taraf bize ödettircek büyük ihtimal babamında bu kişiyle alakası yok artık yıllardır 2009'dan kalmış ne yapılabilir efendim?
Eski kanun 484. maddeye göre "Kefalet sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına ve kefilin sorumlu olacağı belirli tutarın belirtilmesine bağlıdır." Kefalet sözleşmesinde babanızın sorumlu olduğu tutar belirtilmemişse kefalet sözleşmesinin geçersizliği nedeniyle icra takibinde borca itiraz edebilirsiniz.
Eski dönemde eş rızası, el yazısıyla yazılma vs. gerekmiyordu.
Yine adi kefalet mi, müteselsil kefalet mi olduğu önemli.
Adi kefaletten kefilin borç ile sorumlu olması ancak kefalet akdinden sonra borçlunun iflâs etmesi veya hakkında icra takibi yapılıp alacaklının hatası olmaksızın semeresiz kalması yahut borçlu aleyhinde Türkiye'de icra takibinin imkânsız hale gelmesi koşullarına bağlıdır. Adi kefalet ise, borçluya gidilmeden kefile takip yapılamayacağı için de itiraz edebilirsiniz.