İşverene neden ihtar çekmeliyim?
Merhaba. 3,5 yıldır bir şirkette özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Şuan çalıştığım işyeri ile problemlerim var ve üstlerimle konuşarak bir çözüme ulaşamadım. En önemlisi de 8 saat ara ile vardiya değişimleri ve bu durum benim için kabus olmaya başladı. Artık bu şekilde çalışmak istemiyorum. Çünkü 40 km mesafedeki iş yerinden evime gelmem 1,5 - 2 saat sürüyor. Diğer vardiyaya gelmem için yine 2,5 saat önceden kalkıp hazırlanıp 2 saat önceden durakta olmam gerekiyor. Yani dinlenmem için 4-5 saatlik bir süre var. Elbette yolda geçen sürelerin çalışma saatlerinden olmadığının farkındayım. Ama 12 saat dinlendirilmem gerekiyorken 8 saat dinlendiriliyorum. Yolda geçen süre ile bu 8 saatlik süre de yarıya düşüyor. Anlayacağınız uykusuzluk mahvediyor ve unutkan olmaya başladım. Şimdi tek taraflı fesih için danıştığım kişi yada kurumlar bu durumun değiştirilmesi için önce noterden ihtar çekmem gerektiğini söylüyorlar. Tabi direkt olarak fesih yapabileceğimi ama kanıt olması için önce uyarı yapmamı söyleyenler de var. Düzeltilmediği taktirde fesih yapmamı yada yapabileceğimi söylüyorlar. Kurumsal olduğunu söyleyen bir firmaya kanun öğretmenin mantığı nedir merak ettim. Ve 3,5 yıldır kanunda açıkça yapılamaz yazmasına rağmen uygulanan bir dayatma için neden noterle ihtar çekmem gerekir. Kanunların verdiği bir hakkı çiğnedikleri için tek taraflı fesih yapamazmıyım? Sonuçta bu durum sağlığımı yaşayışımı bozuyor. En önemlisi uyarı yapmamı gerektiren bir kanun maddesi var mı? Ve şirket uyarı yapılması gereğine dayanarak bu durumu umursamıyor olabilşr mi?
Cevap: İşverene neden ihtar çekmeliyim?
Vardiyali islerde calisma , dinlenme sureleri acikca belirtiltiliyor ilgili yonetmelikte.
Dogrudan noterden bir ihbarla vardiya degisimlerinde uyulmasi gereken serbest zamanin usulune uygun duzenlenmemesi / kullandirilmamasi nedeniyle sagliginizin ve sosyal hayatinizi olumsuz etkilemesi sebebiyle sozlesmenizi feshettiginizi bildirebilirsiniz.
Cevap: İşverene neden ihtar çekmeliyim?
Erdoğan bey yanıtınız için teşekkür ederim. Cevabınızı yeni okudum. Ama öncesinde aynen dediğinizi yaptım. Ama cevabınızdan sonra en azından yanlış bir yol izlemediğimi anladım içim rahatlı. Çok teşekkür ederim.