Öğrenciler olarak mağdur durumdayız, görüşleriniz bizim için çok önemli
Merhaba,
Bir devlet üniversitesinde okuyoruz. Yaklaşık 100-200 civarında bir öğrenci sayımızla bir hoca ile problem yaşamaktayız. Bu hoca ne dersten geçiriyor, nede yaz okulunda başka birinin ona ait derslerini açmasına müsade ediyor. Yani derslerinden geçmemeiz için her yolu kapatıyor.
Şimdi üniversitemiz yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı.
Kayıtlı bulunduğu program/bölümde okutulan derslerin yerine, bölüm/anabilim dalı başkanlıklarının uygun görmesi ve/veya dersin okutulduğu bölümde dersin açılmaması durumunda içeriğinin eşdeğer olması halinde, Üniversitenin farklı Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulunda açılan derslere kayıt yaptırabilirler.
madde bu şekilde. Bizim sormak istediğimiz şu ve/veya kelimelerinden önceki bölüm başkanının uygun görmesi yeterli olur mu? Yoksa ikinci cümle devamındaki dersin açılmaması şartıdamı gerçekleşmeli?
Bizim için çok önemli eğer sadece bölüm başkanının uygun görmesi yeterli oluyorsa kurtulacağız. Konu hakkında bilgilendirilmeye ihtiyacımız var. Umarım bizleri kırmazsınız..
Cevap: Öğrenciler olarak mağdur durumdayız, görüşleriniz bizim için çok önemli
"ve" ile bağlanması halinde iki şartın birden sağlanması gerekir. (Kümelerin kesişimi gibi düşünün.)
"veya" ile bağlanması halinde iki şarttan birinin sağlanması gerekir. (Kümelerin birleşimi gibi)
"ve/veya" şeklinde yazıyorsa, bu "veya" anlamına gelmesi gerekir.
Ancak benim tahminim bölüm /anabilim dalı başkanlığı da başka fakülteden ders alınmasına ancak dersin açılmaması halinde izin verecektir. Çünkü konu bölüm/anabilim dalı başkanlığının takdirine bırakılmış.
Bu madde eğitim-öğretim yönetmeliğinde mi, yoksa yaz okulu yönetmeliğinde mi geçiyor?
Seçmeli mi zorunlu mu?
Zorunlu dersin normal öğretim yılında açılması halinde normal öğretim yılı içinde başka bölüm/fakülte/yüksekokuldan alınmasına izin verileceğini sanmıyorum. Yaz okulunda ve seçmeli ders ise izin verilme ihtimali artacaktır.
Ayrıca mesela hukuk fakültesi öğrencisinin İİBF'den borçlar hukuku dersi alması,
bilgisayar mühendisliği öğrencisinin iki yıllık bilgisayar programcılığı bölümünden nesne tabanlı programlama dersi almasına izin verilmeyecektir.
Ama işletme öğrencisi hukuk fakültesinden, iki yıllık öğrencisi bilgisayar mühendisliği bölümünden almayı talep ederse izin verilecektir diye düşünüyorum.