Kefillikten Dolayı Taşınmaz Eve Haciz
Merhabalar,
Evim konut kredilidir. Emekli maaşımdan her ay düzenli ödenmektedir hiç aksama olmadı. Tapudan aldığımız belgede ipotekli rakam 400binTL gözükmekte fakat kalan borç 72binTL dir.
Eski iş ortağımıza kefil olduğumdan dolayı evin üzerinde gözüken haciz tutarı 99binTL dir.
Benim kefil olduğum kısım kredi den dolayıdır fakat banka kredi, kredi kartı ve esnek hesabı yapılandırdığından dolayı tüm borcu benim üzerime yıkmaktadır. Tekrar ediyorum kefil olduğum kısım kredidir.
Kasım 2016 da dava açılmıştır tabi itiraz hakkımız geçti.
1. Evim ziraat bankası tarafından ipotekli olmasına rağmen ve tutarlar yukarıda yazmakta evimi satışa çıkarabilirler mi ?
2. Kefil olduğum kısım sadece kredi olmasına rağman diğer borçlardan da beni sorumlu tutmalarından dolayı karşı tarafa maddi ve manevi dava açma hakkım var mı ? Yada tüm borcu ödedikten sonra mı dava açılabilir ?
3. Ben ne yapabilirim yasal haklarım nedir ? Tamam kefil olduğum kısmı ödeyelim diyelim ama kefil olmadığım kısımları neden ödemek zorundayım itiraz hakkımız yok mu ?
Cevaplarınız için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.
Cevap: Kefillikten Dolayı Taşınmaz Eve Haciz
Ticari krediler için imzalatılan kefalet sözleşmesinde genellikle "mevcut ve ileride olabilecek tüm borçlar" için kefalet verildiği yazar. Dolayısı ile sadece 99 bin lira için kefil olduğunuz şeklindeki bilginiz, muhtemelen yanlış.
Ev satışa çıkarsa elde edilen para ile öncelikle 72 bin liralık borç ödenir, kalan para ile diğer borç ödenir.
Sizin bu borçlardan dolayı asıl borçluya gitme hakkınız var, ancak banka tahsilat yapamadığına göre siz yapabilir misiniz bilmiyorum.
Alıntı:
SSNX34 rumuzlu üyeden alıntı
Kasım 2016 da dava açılmıştır tabi itiraz hakkımız geçti.
1. Evim ziraat bankası tarafından ipotekli olmasına rağmen ve tutarlar yukarıda yazmakta evimi satışa çıkarabilirler mi ?
2. Kefil olduğum kısım sadece kredi olmasına rağman diğer borçlardan da beni sorumlu tutmalarından dolayı karşı tarafa maddi ve manevi dava açma hakkım var mı ? Yada tüm borcu ödedikten sonra mı dava açılabilir ?
3. Ben ne yapabilirim yasal haklarım nedir ? Tamam kefil olduğum kısmı ödeyelim diyelim ama kefil olmadığım kısımları neden ödemek zorundayım itiraz hakkımız yok mu ?
Cevaplarınız için teşekkür eder, iyi forumlar dilerim.
1. Çıkarabilirler. Satış halinde önce masraflar, sonra ipotek, en son kefalet borcu ferileriyle birlikte ödenir. Para artarsa size iade edilir.
2-3. İtiraz süresini geçirmişsiniz. Kaldı ki, itirazınız da yukarıda verilen cevapta olduğu gibi sözleşmede dikkatli okumadığınız maddeden dolayı reddedilecektir. Bu durumdan kurtulmanın tek yolu, borcun esas borçlu veya sizin tarafınızdan ödenmesidir.
Ticari kredi değil şahsi kredi alındı. İmza attığım belgede alınan kredi miktarı yazmakta. Kaldı ki "mevcut ve ileride olabilecek tüm borçlar" yazsa imzalamam mümkün değil çünkü ucu açık olmuş olur. Sorun Kredi, Kredi kartı ve esnek hesabın daha rahat ödeyebilsin diye yapılandırılarak aynı havuz içerisine alındığından dolayı benim kefil olduğum kısmı ayıramamalarından kaynaklı. Avukatın söylediği ise madem kefil olduğunuz kısmı ödeyeceksiniz tüm borcu siz ödeyin dosyayı size verelim sizde bir avukata devrederek asıl borçlu size ödesin.
Şu haliyle banka haklı yoksa bu durumda diğer tarafa yani kredi, kredi kartı ve esnek hesaba borçları kaydırarak sistem açığı oluşturanlar oluyordu.
1)Evet
2)Tüm borcu ödeyip karşı tarafa alacak davası açabilirsiniz, kazansanız da alacak bir şeyi yoksa icra dairesine gidip sıraya girdikten sonra sebilden soğuk su içer dönersiniz
3)İtiraz süresi de geçmiş şekil yönünden de sorunlu.
Gerçek borçluyu bulup bir şekilde durumdan çıkmaya bakın.Hukuki şartlar aleyhinize.