Kamu çalışanı ailesinin suçundan sorumlu olur mu?
benim sorum şu ben kamuda çalışıyorum. babama bakmakla yükümlüyüm ancak babam yaşlılık maaşı alıyor baba sana bakmakla yükümlüyüm alamazsın dedim kabul etmedi. almak istediğini söyledi. ancak iptal ettirmek istediğimde madde şöyle diyor
Aylığın kesilme nedenini de belirten Sandığımıza hitaben yazacakları dilekçelerini, (dilekçedeki "imza ve beyanın kendilerine ait olduğunun" mahallesi veya köyü muhtarına imza, kaşe ve mühür ile onaylattıktan sonra) Sandığımız "Yaşlılar Sosyal Güvenlik Dairesi Başkanlığı Yukarı Öveçler Mah. 124. sok. no:3 P.K. 06460 Çankaya /ANKARA" adresine göndermeleri gerekmektedir.
ancak almak isteyenler koşulunda şöyle bir ibare var
-65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını il veya ilçe idare heyetlerinden alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 1550 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.
yani buna göre bu özellik tutmuyor. İptal etmeme ret vermelerinin nedenide üzerime bakmakla yükümlü bulunan karneyi olayı duyduğumda iptal ettirmem. işin açıkçası ikisini aldığı süre içinde kullandığı ilaçları ve tedavi masraflarınıda yasal faiziyle ödeyecem. heran cezanın gelmesini bekliyorum...,
Bildirim yükümlülüğü
MADDE 22 #8211; (1) Aylık almakta olanlar veya aylık sahiplerinin eş, kardeş, anne, baba, vasi, kayyum, veli veya vekilleri, aylıkların kesilmesini gerektiren durumları üç ay içinde Sandığa bildirmekle yükümlüdürler.
(2) Bu bildirim yükümlülüğüne uymayan aylık sahipleri, vekil, vasi, veli ya da kayyumlar hakkında bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır.
Aylık veya aylık farklarının geri alınması ve ceza kovuşturması
MADDE 23 #8211; (1) Bildirim yükümlülüğüne uyulmadığı ve aylığa hak kazanmak üzere düzenlenen belgelerin gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde, ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için Sandık veya ilgili sosyal güvenlik kurumu aracılığı ile % 50 fazlası ile borç tahakkuk ettirilir.
(2) Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında genel hükümlere göre ceza kovuşturması yapılması için ilgisine göre Maliye Bakanlığı, ilgili sosyal güvenlik kurumu veya Sandık tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idari soruşturma açılır.
bu durumda ne olur tüm kanunlar burada ama yorum yapamıyorum... böyle bir olayda kamu görevlisi çocuk zarar görür mü? tüm çocuklar sorumludur diyor ancak kardeşlerim bananeci tavır sergiliyor. ancak yine herşey kamuda çalışana patlıyor... yardımlarınızı bekliyorum... şimdi söylesem bir de %50 faiziyle ödeyecekler bir çıkış lütfen... bazen boşver diyorum tespit edildiğinde ikna edemedim dersem sorumlulugum kalmaz diye düşünüyorum ama neyse... ceza gelirse tüm mirasçılar ortak mı öder? kamu çalışanı bu olayda mesleki zarar görür mü?