Apartmanımızda Yaşanan Hukuksuzluklar Hk.
Merhaba değerli forum üyeleri,
8 daireden oluşan apartmanımızda ilk 2 sene oy çokluğuyla seçilen, yaklaşık 5 senedir yöneticilik oynayan bir kat maliki var.
Öncelikle son 2 - 3 senedir herhangi bir toplantıya davet yapmadı ve sene başında herhangi bir toplantı olmadı. Kat malikleri kendisiyle zıtlaşmak istemiyor, nitekim haklılarda, şöyle ki kendisiyle, apartman bahçemizde oynarken asmanın bir dalını kırdığı için oğlumun arkadaşını kulağını çekmek suretiyle kıpkırmızı yapmasından dolayı, tartışan benim 2. kez apartmanın otoparkında arabam çiziliyor, ikimizde giriş katında oturuyoruz, kendi camının önündeki ortak kullanım alanını apartmanın ortak suyuyla temizliyor, benim önümdeki alanı temizlemiyor, kendi kapısını ve apartman kapısını evde uyuyan bebeğimizi uyandıracak/korkutacak şekilde sert kapatıyor, aidatı kafasına göre arttırıyor. Buna benzer birçok şey. Bu doğrultuda size danışmak istediğim birkaç husus var.
1 - Apartman karar defteri notere hiç onaylatılmadı, bunun için ne yapılabilir?
2 - Ben apartmanımızın profesyonel apartman ve site yönetimi yapan bir firma tarafından yönetilmesini istiyorum. Bunun için sulh hukuk mahkemesine başvurmadan nasıl bir yol izlemeliyim?
3 - Apartmanımızda haftada 1 gün temizlik için bir gündelikçi geliyor, öğrendiğim kadarıyla kendisi sigortasız çalıştırılıyor. Bunun sorumluluğu yöneticidemidir, kat maliklerinin de sorumluluğu varmıdır. Eğer cezai sorumluluğu varsa bunun 5 senedeki karşılığı yaklaşık ne kadardır?
4 - Ortak kullanım alanlarının bakımını yapmıyor. Apartman bakımsızlıktan kırılıyor. Ne yapabilirim?
5 - Yöneticinin ad ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün kapısı yanına veya girişte görülecek bir yere çerçeve içinde asılı değil. Ne yapabilirim?
6 - Topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere muteber bir bankada kendi adına ve fakat anagayrimenkulün yönetici sıfatı gösterilmek suretiyle açılmış herhangi bir hesap yok, elden topluyor, ben kendisinden zorla bir hesap numarası aldım ona yatırıyorum. Ne yapılabilir?
7 - Denetçiler denetleme görevi olduğunu bilmiyor ve yapmıyorlar. Ne yapabilirim?
Kısacası çiftlikte yaşıyoruz diyebilirim. Evimizi satma noktasına geldik ama diğer komşularımızın vazgeçmemiz konusundaki ısrarları üzerine şimdilik erteledik. Ama çekilmez bir hal aldı bu konuda yardımlarınızı esirgemezseniz çok memnun olurum.
Cevap: Apartmanımızda Yaşanan Hukuksuzluklar Hk.
Gündelikçinin sigorta primleri bakımından şikayet olması halinde normal prime ek olarak gecikme zammı ve usulsüzlük (?) cezası çıkar.
Diğer sorunlarınızın çözümü için apartman genel kurulu toplantısı yaparak karar almak mümkün değilse, sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini istemekten başka bir çözüm yok.