Üvey anne ile mal paylaşımı
Merhabalar,
Annem ve babam yıllar önce ayrıldı. Her ikisi de yıllar içerisinde tekrar evlendiler.Babamın tek çocuğuyum.
Babam 2001 yılında son evliliğini gerçekleştirdi. Hala aynı eşi ile evli. 2012 yılında ve 2015 yılıında 2 ev aldı.
Bankada ise nakit parası mevcut.
Babamın vefatı durumunda üvey annem ile miras paylaşımı oranı nasıl olur?
Taşınır mallar ile taşınmazların paylaşım oranı farklımıdır?
Teşekkürler
Cevap: Üvey anne ile mal paylaşımı
Babanız vefat ettiğinde mirası olarak kalan tüm varlıkların 1/4 ü eşinin, yani üvey annenizin hakkıdır.
Ayrıca eşin mal rejiminin tasfiyesinden doğan alacağı vardır.
Babanızla eşi arasında edinilmiş malların ortaklığı rejimi olduğundan babanızın tüm malvarlığı aksi ispatlanana kadar "edinilmiş mal"dır. Evlilik vefat nedeniyle sona erdiğinde diğer eş edinilmiş malların yarısını alır.
2012 ve 2015'te alınılmış evler aksi ispatlanmadıkça edinilmiş maldır.
Nasıl edinilmiş mal olmayabilir?
1. Evlenmeden önce sahip olduğu bir şeyi satıp onun parasıyla almıştır.
2. Kalan miras ile almıştır.
3. Piyangodan, lotodan para kazanmıştır onunla almıştır.
Yukarıdaki durumlarda edinilmiş mal değildir, eşin mal rejiminden doğan hakkı olmaz.
Ancak maaş birikimiyle veya emekli ikramiyesiyle alınmışsa edinilmiş maldır.
Eğer alınırken harcanan para farklı kaynaklardan geliyorsa, edinilmiş mallardan gelen kısmı paylaşıma girer.
Dolayısıyla evlerin edinilmiş mal olmadığını ispat diğer mirasçılara düşer.
Bu ispatlanmadıkça önce eş yarı hisseyi alır. Sonra kalan yarı hisseden 1/4 miras payı alır. Toplamda 5/8 almış olur.
İlk cevaba göre 3/4 ü bana ait. Bu şekilde olsa sıkıntı yok.
Fakat ikinci cevaba göre 3/8 i bana ait. Bu durum ise kötü.
en iyisi ben durumuma biraz daha açıklık getireyim.
Babam yıllar boyunca çalıştığı parayı hep bankada biriktirdi. Hiçbir şekilde taşınmaz edinmedi.
Bankadaki paraları ise kendi kazandığı yada dedemin mirası ile gelen paraları.
Üvey annemin çocuğu da yok. Böyle olursa babamın mal varlığının çoğu üvey annemin kardeşlerine yada kuzenlerine gidecek.
Babama ait mirası korumak için ne yapabilirim.
Dedenizden miras kalan parada eşin mal rejimi alacağı yoktur. (kişisel mal)
Evlilik boyunca babanızın çalışması karşılığında kazanılan parada mal rejimi alacağı vardır. (edinilmiş mal)
Evlilikten önce babanızın var olan parasında mal rejimi alacağı yoktur. (kişisel mal)
Bu para bankada tutularak faiz vs. gelir elde edilmişse, bu gelirden mal rejimi alacağı vardır. (edinilmiş mal)
Eğer üvey annenizle bu konuda mutabakat yoksa paranın ne kadarının kişisel mal ne kadarının edinilmiş mal olduğunun ispatı size düşer.
Üvey annenizin saklı paylı mirasçısı olmadığı için üvey anneniz bir vasiyetname ile babanızdan kendisine kalacak mirası size, varsa diğer malvarlığını yasal mirasçılarına bırakabilir.
Anladığım kadarıyla en büyük sıkıntı taşınmazlarda oluyor.
Babam hayatta iken evlerden birisinin tapusunu benim üzerime yapsa, Fakat kendisini de güvence altına almak için kullanıım hakkını hayatta olduğu sürece kendi üzerinde bırakabilirmi? Hem beni hem babamı koruyacak nasıl bir düzenleme yapabiliriz.
Alıntı:
zell rumuzlu üyeden alıntı
Babam hayatta iken evlerden birisinin tapusunu benim üzerime yapsa, Fakat kendisini de güvence altına almak için kullanıım hakkını hayatta olduğu sürece kendi üzerinde bırakabilirmi? Hem beni hem babamı koruyacak nasıl bir düzenleme yapabiliriz.
Olayın adı '' miras'' olunca, hem sizi hem babanızın hayatta kalan eşinin haklarını koruyacak bir düzenleme yapılabilir ancak.
Yusuf Selçuk beyin de belirttiği üzere, ne kadar paranın ne kadarı ne şekilde evlilikten önce kazanılmıştıyı ıspatlayamıyorsanız, önce yarısını alır sonra da kalan kısımda 1/4 miras payını alır.
Alıntı:
zell rumuzlu üyeden alıntı
Üvey anneniz ile anlaşmanız halinde mümkündür.