Deneme Süreli İşten Çıkma İsteğim.
Merhabalar. Bir firmada satış danışmanlığı yapmaktayım. Deneme süresi 2 ay olan sözleşmeye imza attım ve Şu an ayın 12 sinde 1. ayı doldurdum, 2. aya geçiş yaptım. 3 tane sorum var:
1. Soru: ”Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.” Bu yazılı madde uyarınca imzaladığım sözleşme de, "İş feshi esnasında 1 hafta önce bildirim yapacağım" gibi bir madde varsa ve ben işi anında bıraktıysam işveren bana bir yaptırım uygulayabilir mi, uygularsa ne gibi hak talep edebilir ?
Eğer yukarıdaki soru hakkında cevabınız "Hayır böyle bir hakkı yok, yazılı olsa bile sözleşmede yazan bu madde 15. madde sayesinde önemini yitirir." derseniz sonraki sorum şu olacak
2. Soru: İşveren ile konuştuğum da beni bu önümüzdeki haftada çalıştıracaklarını, yalnız işe gelmesem bile sigorta çıkışımın 1 hafta sonra olacağını söylediler. Yani yeni bir iş bulsam bile işe giremeyeceğim. Ben çalışmadığım halde beni sigortalı gösterme amacı nedir ?
3. Soru: Deneme süresi içinde işten çıkacağımı bildirdiğim zaman istifa dilekçesi vermek zorunda mıyım yoksa işe ertesi gün gitmesem çıkışımı kendileri otomatik olarak verirler mi? Ve bu dilekçeyi hangi departmana vermeliyim ? (İnsan Kaynakları vs. ?)
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Deneme Süreli İşten Çıkma İsteğim.
İşveren ile anlaşarak deneme süreci sonunda işe devam etmeme kararı almanız nedeniyle istifa dilekçesi verebilirsiniz.